Smeren maakt onvruchtbaar

Deden jullie net een beetje leuk mee ‘omdat je het waard bent’, krijgen we dit. Cosmetica, pesticiden, organische oplosmiddelen en andere hormoonverstorende stoffen kunnen de vruchtbaarheid van mannen schaden. Zelfs je deo is niet meer te vertrouwen.

Haargel
Onderzoekster Nel Roeleveld van het UMC St Radboud in Nijmegen ondervroeg zowel mannen met vruchtbaarheidsproblemen als vruchtbare mannen over onder meer gebruik van diverse geneesmiddelen en voedingsmiddelen, overgewicht, alcoholconsumptie en roken. Ongeacht die ‘leefstijlfactoren’, en eventuele verminderde vruchtbaarheid in de familie, bleek dat mannen die dagelijks twee of meer cosmeticaproducten gebruiken (zoals deodorant of haargel) een vijf keer grotere kans hebben op vruchtbaarheidsproblemen.

20 miljoen
In Nederland heeft een op de zes paren te maken met vruchtbaarheidsproblemen. In een derde van de gevallen ligt de oorzaak alleen bij de man. Een man is verminderd vruchtbaar wanneer zijn sperma minder dan 20 miljoen zaadcellen per milliliter bevat. Eerder was al bekend dat werken met pesticiden de vruchtbaarheid met dertig procent vermindert. Een vrouw die tot vlak voor of zelfs na de conceptie de pil slikt, heeft een drie tot vijf keer grotere kans dat haar zoon verminderd vruchtbaar is, of dat zijn teelballen niet indalen.

Bron: NRC-Next

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *