Uit tip: Rollenbollen in het hooi

Bioproducten zijn niet aan te slepen en vrouwen reageren massaal op alleenstaande boeren die op zoek zijn naar de liefde. Kortom: boeren zijn populairder dan ooit. Het platteland viert zijn revival. En in de bioscopen is vanaf 25 april ook weer meer te zien van het boerenland. In de film Boven is het stil, gebaseerd op het gelijknamige boek van Gerbrand Bakker, staat de eenzame boer Helmer centraal, de laatste filmrol van Jeroen Willems. De film speelt zich af op een boerderij in het typische Nederlandse polderlandschap. In dat polderlandschap is deze zomer nog veel meer te doen. Trek je klompen uit de kast en die tuinbroek aan, en ga op pad. Want hier zijn wat tips om de pracht van het Oerhollandsche landschap te ontdekken.

De leukste uitjes in het prachtige Nederlandse boerenlandschap

Altijd al een nachtje slapend willen doorbrengen in het hooi? Dat kan! In het Hooi-hotel kan je slapen op een traditionele hooizolder. Het Hooi-hotel is open van 1 mei tot 1 november en je moet zelf je kussen en slaapzak meenemen. Het Hooi-hotel is gelegen in Beers, een pittoresk dorpje in Friesland. Let op: voor mensen met hooikoorts is zo’n overnachting minder geschikt!

Stoomcursus op de trekker

In het Brabantse land is de mogelijkheid om het echte boerenleven te proeven door zelf voor één dag boer of boerin te zijn. Je moet niet vies zijn van boerenklussen: de stal schoonmaken, knuffelen met kalfjes, kruiwagenbehendigheid, trekker rijden en natuurlijk een echte koe melken. De stoomcursus is voor mensen die eens echt een kijkje willen nemen achter de schermen van een boerderij. En stel je eens voor hoe veel plezier je zou hebben, als je je vrijgezellenfeest hier zou vieren? Weer eens wat anders dan knagende visjes aan je voeten of een high tea.

Boerenmarkten

Voor degenen die hun klompen liever in de kast laten staan, komt het platteland ook weleens naar de stad in de vorm van boerenmarkten. Tijdens deze markten worden ecologisch en biologisch verantwoorde producten aangeboden, vaak staan de boeren en makers zelf achter de kramen om hun waren aan te prijzen. In verschillende Nederlandse steden worden deze boerenmarkten georganiseerd, zeker de moeite waard om echte Oerhollandse producten te kopen die zo van het land komen.
En dit jaar is een speciaal jaar voor onze boeren. Het is het Jaar van de Boerderij, en zo krijgen ze weer extra aandacht, want er is nog steeds grote zorg over de achteruitgang van het historische erfgoed. Teveel boerderijen moeten verdwijnen, terwijl ze net zo’n belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van het landschap en onze supermarkt van de beste producten voorzien. Dus: steun de boeren, en boek een weekendje naar een historische boerderij in bijvoorbeeld Friesland. Toch last van hooikoorts? Breng dan de boerderij naar je stad, en ga naar Boven is het stil kijken, een film waar het boerenleven centraal staat. Vanaf 25 april is deze film in de bioscopen. Misschien ben je na de film zo’n fan van het platteland, dat je meteen je koffers pakt!

Bekijk hier de trailer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *