Volgens haar: Mijn balansdag

Werken, een beetje prettig sociaal leven en ook nog wat rust aan het hoofd. We willen van alles en liefst tegelijk. Houd het dan maar eens leuk met al die keuzes. Tot een paar jaar terug vroeg ik me te vaak af: ‘Wanneer wordt het nu eens leuk?’ Dat is het inmiddels. Ik word namelijk steeds beter in kiezen.

Nu koos ik al zoveel. Voor hem, voor mijn gezin, voor die klus, wel of niet naar die verjaardag of borrel, zakelijk of casual, ga ik wel, ga ik niet, en zo ja waarheen dan en tot hoever, maar boven alles moest ik kennelijk kiezen voor mezelf. Wat een gedoe! Toch niet. Als ik mezelf maar niet zo vaak achter in het lijstje zou plaatsen. Maar dan nog.

DBB-Dag
Eens in de zoveel tijd werd ik keuzemoe, en dan kon ik het opeens wel: kiezen voor mezelf. De wereld sloot ik buiten en voor minstens een dag, jawel, een hele dag, gaf ik me over aan mijn dbb-mood. Deken, boek, bank, en wie daar wat op tegen had, bekeek het maar eventjes. Morgen weer een dag. Sindsdien houd ik hem erin. Het vreemde is, geen huisgenoot maakt zich druk om mijn dbb-tjes. De kat kruipt er gezellig bij, tiener en puber vertrekken voor extra lange vriendinnen-chatsessies naar hun kamers en vriendlief kruipt op de andere bank. Alles geregeld. Op mijn blijvende onrust na. Om de paar minuten sta ik op. Ja, lekker, kopje thee. Had ik die post nu al nagekeken? Ach, de vaatwasser is klaar, even leegruimen. Ik dacht dat ik mijn hoofd ging leegruimen!

Rustig blijven
Dat doe ik ook, want zonder gezeur even van mijn ditjes en datjes genieten is ook tijd voor mezelf maken. Zolang de tv maar uitblijft en prikkels van anderen buiten de deur, geniet ik van de rust in huis en het idee dat alles mag en niets moet. Ik heb nu eenmaal een hoofd vol gedachten. Die leg ik niet zomaar even stil. Dat hoeft ook niet. Regelmatig tijd om je gedachten te laten gaan is bijzonder goed voor het innerlijk evenwicht. Mij maak je niet meer blij met: ‘op zoek naar mezelf’. Wie zoekt kijkt van zich af en ik was al te ver afgedwaald. Misschien, telkens als ‘het’, zeg een briljante ingeving of ontnuchtered inzicht, me bijna gevonden had deed ik een stap opzij om te gaan zoeken. Zo blijf je aan de gang. Daarom zit ik tegenwoordig even stil en wacht rustig af. Als ik niet zoek zal het mij vinden. Een regelmatig terugkerende dbb-dag is in het kader van deze therapie van harte aanbevolen. En dan mag je tussendoor best even de vaatwasser checken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *