Vrouw relatie: De zonde van lui zijn

Luiheid zou een zonde zijn. Typisch weer zo’n stempel dat bedacht is om het systeem draaiende te houden. Alles wat niet zedig of ten goede kwam aan ‘het systeem’ kreeg in vroeger tijden het stempel ‘zonde’. Dat was handig want voor zonde ging je naar de hel. Je keek dus wel drie keer uit voor je iets deed wat zondig was. Nietsdoenerij is natuurlijk ook niet welkom wanneer ‘het systeem’, draaiende gehouden dient te worden. Dat je als arme landbouwer in de 15e eeuw ook nog eens moest zorgen voor luie dorpsbewoners… Dacht het niet. Maar ja, het systeem van tegenwoordig zit toch een beetje anders in elkaar en dan is lui doen eigenlijk soms heel erg nodig. Voor je de moderne ‘zonde’ van uitval begaat.

Efficiënt lui zijn  

Voor mij is het al te laat. Mijn nietsdoenerij bestaat uit euh….efficiënte en doelmatige handelingen. Ja sorry. Mijn nietsdoenerij-momenten hebben niets met lui zijn te maken. Lui zijn is denken: ‘laat even lekker zitten joh, morgen weer een dag’, en vervolgens geniet je vanuit de bank, het terras, je bed, of what ever location waar je weinig hoeft te bewegen, van de wereld die toch wel doordraait . Mijn niets doen is meer een ‘ga even zitten joh, anders red je de morgen niet’. Zit ik hier nu een vreselijk potje te klagen? Echt niet! Want ik houd helemaal niet van lui zijn. Ik kan er niet van genieten. Dat is ook een gebrek, hoor.

Geen tijd genoeg  

Ik heb altijd zo’n gevoel dat ik geen tijd genoeg heb om mijn ideeën uit te werken. Mijn jas houd ik aan, mijn tas staat bij de deur. Kan ik tenminste zo weer door naar het volgende. Ik háát tijdsverlies, lees: de kwelling van wachttijden, vergaderingen die nergens over gaan, vriendinnen die niet to the point komen en maar niet inzien dat na de tiende verbroken relatie ze toch ook eens naar zichzelf moeten kijken. Verplichte visites terwijl ik eigenlijk een idee wil uitwerken maken me ongelukkig en, oh ja, ik heb het ook niet zo op alles wat wielen heeft en als zich een rij vormt, zoals files en de rij voor de kassa. Gats, wat ben ik eigenlijk een naar en ongeduldig mens!

Inzicht

En nou zeggen ze dus dat waar je een hekel aan hebt iets zegt over je angsten. Lekker dan. Ik ben dus eigenlijk gewoon bang dat mijn systeem omdondert. Mmmm…Eigenlijk wel waar. Dat herken ik best. Want soms lig ik heus wel eens op de bank, of staar zo maar wat naar buiten. En dan denk ik na over wie ik ben en waarom ik reageer zoals ik reageer. En dat leidt dan best tot inzichten. Zo, denk ik dan, na een minuut of vijf. ….Wat zal ik nu weer eens gaan doen? Eigenlijk ook zonde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *