Vrouw Relatie: Huldigingsfeest Oranje

Geen verstand hebben van voetbal, zelfs in slaap vallen tijdens de finale – zeg ik beschaamd en tot woede van vele voetbalfans – en dan toch vooraan staan langs de grachten tijdens de huldiging van oranje. Mag dat? Ja, dat mag! Zeg ik, na gisteren bij hét feest van dit jaar te zijn geweest. Want natuurlijk ging het over de jongens maar meer nog ging het over het ‘wij’ gevoel. En daar waren we wel even aan toe met zijn allen.

Huldigingsfeest langs de grachten

Twee en een half uur voor de boot langs kwam stond ik langs de gracht. Tussen jong en oud. We zongen en dansten de tijd weg, applaudisseerden voor grachtspringers, we maakten waves die we via de overkant van de gracht weer terug zagen komen, sprongen met zijn allen op muziek die uit een grachtenpand klonk – dank buurtbewoners voor dit initiatief-, deinden van links naar rechts op ’15 miljoen mensen’ en joelden en klapten voor de politie te water die, door hun boten wat vaart te geven, de eerste rij publiek voorzag van golven grachtennat over de voeten. Enfin, u heeft het kunnen zien op tv. Het feest was groots!

De helden van Bert

En als je dan, zoals ik, tot die enkeling behoort die niet thuis blijft voor een potje voetbal, ga je toch nadenken. En ook dat mag, weet ik sinds gisteren, toen ik, weer thuis, op tv zag hoe de spelers tot vervelens toe werden geconfronteerd met de vraag wat deze bijzondere dag met ze deed. Want inderdaad, wat is dit? Hoe kan het dat we zo verbroederd raken over een spel? Dat we schouder aan schouder staan te juichen om helden te maken van ‘verliezers’. Je best doen, alles op alles zetten, teamspirit en het laten zien van bloed, zweet en tranen maakt kennelijk iets in ons los. Zou het kunnen zijn dat het spel wordt ingezet als een massaal gevoel van herkenning? Net zoals je bij een film niet jankt om de film maar om eigen vergeten verdriet. Bert zei niet voor niets tegen het publiek ‘jullie zijn de helden’. En zo was het. Gisteren was iedereen een held. Bloed zweet en tranen, dat leidt tot een oorverdovend feest. Als hang naar hoop en verbroedering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *