Man Vrouw Relatie: De Vijfde revolutie

De Deense wetenschapsjournaliste en neurobiologe Lone Frank schreef een boek dat onze levens ingrijpend kan gaan veranderen. Het boek handelt over de hersenwetenschap. Volgens Frank is de huidige ontwikkeling in de neurologie de vijfde grote wetenschappelijke revolutie te noemen. Na Copernicus, Darwin, Freud en de ontdekking van het DNA zal neurologie de volgende grote revolutie ontketenen. 

Bestaat de ziel?

Steeds meer mensen zullen zichzelf gaan zien als een zak vol neuronen en zenuwcellen, want wetenschap toont aan dat we dat zijn. Wij zijn ons brein, het brein is een biologisch orgaan. De ziel zou daarmee niet bestaan. Chemische en hormonale processen, meer is het niet. Zelf vindt Frank het geweldig nieuws. Want ze denkt aan allerlei gedragingen die straks als ziekte zullen worden gezien en dus genezen kunnen worden. Wanneer mensen er echt niets aan kunnen doen dat ze gewelddadig zijn, heeft straffen dan wel zin? Is een prikje dat tot verandering van processen leidt niet beter? En wat als we het over de liefde hebben. Door het toedienen van de juiste cocktail bind je de man of vrouw van je dromen voor eeuwig – oh pardon, dat bestaat niet – aan je zijde. 

Liefde, hoop en troost

En wat te denken hoe het zal vergaan met religies? Wanneer de vijfde revolutie werkelijk aantoont dat we niet meer zijn dan wandelende chemiedozen zonder ziel waar blijf je dan met liefde, hoop, troost, goed en kwaad, het laatste oordeel, karma? Worden we er beter van? Frank denkt van wel. Zij bekijkt het vanuit een vrij opgewekte hoek:’hersenen zijn erg gevoelig voor beloningen’. Onze hersenen zullen hun behoefte aan ‘goed doen’ dus niet verliezen. Vind jij dit allemaal net zo interessant als ik, Marc? 

Groet, Bo

De vijfde revolutie bestel je bij Bol.com

Heel bijzonder onderwerp Bo.
Onze hersenen, brein, verstand, ziel, allemaal zaken die we tot nog toe niet helder genoeg hebben kunnen ‘pakken’, maar het bepaalt wel wie we ‘zijn’. Zijn al deze dingen nu ook hetzelfde? Frank vindt in ieder geval van niet. Haar brein is in ieder geval wel slim. Ze positioneert zichzelf in het rijtje van Copernicus, Darwin, Freud en de ontdekking van het DNA. Daar willen wel meer mensen staan!

Alles een ziekte dankzij de farmaceutische industrie

Kunnen we straks elke gedraging bestempelen als ziekte? Ik weet wel een bedrijfstak die dat heel erg graag zou willen: de farmaceutische industrie. Zoals de machtige oliemagnaten al staan te popelen om de olie onder de smeltende poolkappen naar boven te halen, zo willen de Big Farma boys hier graag nieuwe miljardenwinsten aanboren. Als je straks liefdesverdriet hebt, dan haal je bij de apotheek toch even een stripje troostpillen? Stel je voor – en in sommige landen is dat nog steeds zo – dat homofilie als ziekelijke gedraging wordt bestempeld. De huisarts schrijft dan een recept voor om daarvan te ‘genezen’ en belooft dat je een gelukkige man vrouw relatie kunt hebben. En de bijsluiter? Die past inmiddels niet meer in de verpakking, dus staat er een link vermeld naar een website. En bijna niemand neemt de moeite nog om deze kritisch te lezen.
Weet je Bo, er is allang aangetoond dat 70% (!) van onze ziekten psychosomatisch is. De oorzaak van deze lichamelijke ziekten dient gezocht te worden in ons verstand. Veel mensen kunnen hier echter niet bij met hun verstand en gebruiken één of ander ‘geneesmiddel’ dat wel wat symptomen bestrijdt, maar niet de oorzaak wegneemt.

We weten dat we het niet weten

Wetenschap gaat over wat we weten. Er worden wel steeds ontdekkinkjes gedaan, maar er is nog steeds heel veel wat we niet weten. En dat weten we. Het ironische is, dat als we alles zouden weten, dat er dan geen bestaansrecht voor de wetenschap meer is. Machtswellustelingen hebben een grenzeloos verlangen om alles onder controle te krijgen, en ondersteund door de wetenschap, geloven steeds meer mensen heilig dat de mens hiertoe ook echt in staat is. Het lijkt warempel wel of de wetenschap een religie is!
De zielswetenschap, religies en allerlei aanverwante stromingen zullen de mens zeker niet gaan zien als een zak met botten en vlees, die door aansturing van neuronen en zenuwen door het leven wordt gezeuld. Bij een hapering in de aansturing, zullen de volgers van deze stromingen vast en zeker ook geen neurologisch corrigerende middeltjes in die zak stoppen.
Stel je eens voor Bo, dat mijn vrouw al een tijdje chagrijnig is. Op den duur krijg ik daar toch wel last van, de kinderen worden aangestoken en zelf ziet ze uiteindelijk ook in dat er toch iets moet veranderen aan haar ongewenste gedrag. Ze besluit om een nieuw oplosmiddel tegen chagrijnigheid te nemen. Elke ochtend, direct na het wakker worden, oplossen in wat water en hup… achterover slaan. Als een blad aan de boom slaat ze om! Niet meer chagrijnig, wel gezellig. En ook de sex is weer helemaal terug van weggeweest en beter dan ooit! Bij het later nalezen van de bijsluiter stond deze bijwerking er inderdaad in, evenals dat er op plekken op het hele lichaam spontane haargroei kon optreden…

Gevoelig voor beloning

Nee Bo, wat mij betreft verdient Frank en haar 5e revolutie geen plaats in dat bijzondere rijtje. Uiteraard is zij zelf wel opgewekt over haar vondsten. Zouden haar eigen hersenen niet erg gevoelig zijn voor beloningen, vanuit een bepaalde hoek?
Overigens hoef je mij ook niet te geloven. Ik ben geen God, geen religie, geen wetenschapper. Geloof je in jezelf? Of weet je dat nog niet helemaal zeker? Misschien een goed idee om eens met de IK-wetenschap aan de gang te gaan. Start in dat geval eens met de volgende gedachte van de Dalai Lama: “Vergeet wie je dacht te zijn, en accepteer wie je bent.”

Met wetenschappelijk verantwoorde hartegroet,
Marc

Een gedachte over “Man Vrouw Relatie: De Vijfde revolutie”

  1. Je schrijft “er is allang aangetoond dat 70% (!) van onze ziekten psychosomatisch is” Maar dit is niet helemaal juist; 70% van de patiënten die bij een huisarts komen, komt met psychosomatische klachten. Is dit dan wetenschappelijk? Dit hangt er volgens mij helemaal vanaf wat je psychosomatiek noemt. Je kan bv. een chronische bronchitis doordat iemand jarenlang rookt ook psychosomatisch noemen, want een langdurig rookgedrag is vooral het gevolg van een psychische verslaving… Daarbij is het een onderzoek dat ook weer weerlegd is door anderen. Zo kan je onderzoeken doen op een manier waarop het antwoord voor jou bevredigend is. Kijk naar het welbekende NIPO etiket toen Radar besloot een nep-medicijn tegen winderigheid op de markt ging zetten om aan te tonen hoe makkelijk zoiets als serieus neergezet kan worden!

    Daarnaast vind ik het erg kort door de bocht om te stellen dat medicijnen alleen symptomen bestrijden.

    Je schrijft vervolgens ook “Het lijkt warempel wel of de wetenschap een religie is!” Maar ik zou het andersom bestempelen; religie is voor de mensen die erachter staan een wetenschap.

    En ach, tegen spontane haargroei is een ladyshave uitgevonden. Liever om de paar dagen een uitgebreidere scheer-beurt dan de bikinilijn en oksels dan dat een chagrijnigheid anderen negatief beïnvloed en zelfs zou kunnen leiden tot depressie met andere gezondheidsklachten, of vind jij van niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *