Man Vrouw relatie: Complimenten geven en krijgen

“Wat maakt dat nou uit’, zeggen wij keihard tegen een andere vrouw. En denken er achteraan “Doe jij maar sullig, vallen mijn kwaliteiten beter op.” Zo gaat het ongeveer Marc. Zo sneaky zijn wij vrouwen. “Leuke coupe”, om vervolgens tevreden achterover te leunen dat we van haar voorlopig niets te vrezen hebben waar het ‘de slag om mannen’ betreft. Overdreven? Ja!

Liegen over het uiterlijk van andere vrouwen

Uit onderzoek bleek dat vrouwen liegen over het uiterlijk van andere vrouwen. De enquête onder 1.629 dames toont aan dat 38 procent liegt om er zo mooier uit te zien naast haar vriendin. Neem die cijfers eens in je op Marc. Verreweg het overgrote deel liegt dus niet. Oh, oh, oh, die media laten ons ook lezen wat zij willen dat we lezen. Er zullen best vrouwen zijn die liegen om zichzelf mooier te kleuren. Ik zeg; kansloos. Hoe mooi zou dat moeten zijn dan?

Vrouwen kunnen geen compliment ontvangen

Vraag het mij en ik zeg dat vrouwen eerder last hebben van complimenten ontvangen dan van complimenten geven. Vrouwen moeten vaak echt hun best doen willen ze een dankjewel kunnen zeggen op een aardige opmerking of compliment. “Oh, niets bijzonders hoor”, “het was een uitverkoopje”, of “meen je dat nou, ik wilde juist weer eens naar de kapper”, komen eerder aan bod.

Aardig zijn

Ik geloof niet zo in de vrouw die gehaaid en gemeen haar sisters voorliegt en ongemeende complimenten geeft. Complimenteren om het ijs te breken of om de ander een goed gevoel te geven? Oke, zou kunnen. Maar zo’n hard monster dat met opgetrokken wenkbrauwen – waarschijnlijk zwart en perfect geëpileerd, maar dat is een projectie – achteloos, terwijl ze haar nagels checkt iets roept als ‘staat je beeldig, meid’. Kom op zeg, een beetje meer credits graag. Je ziet toch zo dat deze vrouwen vooral een probleem hebben met zichzelf! Maar goed, Marc, stel dat ze er zijn, en ze zijn ook nog eens op deze site, dan is hulp op zijn plaats. Zou jij de dames die behoren tot die 38% en nog steeds het nut niet inzien van ‘aardig zijn’ niet een spoedcursus ‘oprecht geven van een compliment’ kunnen geven?

Complimenteuze groet,
Bo

Bo,
Je bent als een cadeautje! Prachtig verpakt, met een mooie strik er om en als je het uitpakt komt er toch een ongelooflijke verrassing tevoorschijn! Hoe ervaar je dit compliment, Bo? Wat doet het met je? Hoorde ik je daar een zachtjes dankjewel fluisteren? Of was het een binnensmonds datzalwel?

Wat mot je van me?

Nu ben ik natuurlijk een man en val dus niet binnen de onderzoeksgroep. Mijn compliment komt dan ook anders bij je binnen. Als jij een compliment ontvangt, dan bepaal je zelf wat je met dat compliment doet. Dat heeft weer heel veel te maken met hoe je de vrouw of man ziet die het compliment maakt. Vind je deze persoon wel aardig, dan ervaar je het compliment als prettig en zal je waarschijnlijk ook wel een natuurlijke reactie geven. Een verlegen dankjewel of misschien wel een spontane knuffel. Heb je deze persoon nog nooit gezien, dan denk je waarschijnlijk iets van ´wat mot je van me’, maar je zegt iets ontwijkends.
Er zit natuurlijk ook een intentie achter een compliment. Ga maar eens bij jezelf na als je een compliment hebt gemaakt of je daar iets mee wilt bereiken. Waarom geef je dat compliment? Is het voorwaardelijk of onvoorwaardelijk? In de laatste categorie raakt het de authenticiteit. Hoe authentieker het compliment, hoe dieper het je zal raken.

Gewaardeerde vrouwelijke collega

Het mooiste is als iemand iets tegen je zegt dat niet als compliment is bedoeld, maar wat je wel als compliment opvat. Ik zat eens te lunchen met een aantal collega’s, waaronder een vrouwelijke collega. Ze had het niet zo op mij, ze was altijd messcherp van tong. Ze zei: “Marc, ik kan jou nog steeds niet goed plaatsen. Anderen passen prima in een hokje, jij niet!” Direct antwoordde ik: “Wow, dankjewel voor dit geweldige compliment! Ik wil nl. niet in een hokje passen en het is fijn dat jij dat ook zo ziet!” Ik gaf haar nog net geen knuffel, maar haar gezicht stond op onweer en zure regen. Ze snauwde nog dat het helemaal niet als compliment bedoeld was, maar mijn dag kon niet meer stuk!

Complimenteren is geven en nemen

Is er vraag naar een spoedcursus “Oprecht complimenteren”? Mooie uitdaging als er vrouwen zijn die hun eigen ego met een compliment het bos in kunnen sturen en er vervolgens zelf mee aan de slag gaan. Kijk Bo, een compliment heeft altijd twee kanten: een zender en een ontvanger. Het klinkt misschien heel cliché, maar als je een compliment wilt geven, bedenk dan eens welk compliment je zelf het liefste zou willen krijgen: “Wat zie je er prachtig uit! Heb je nieuwe kleren gekocht?” Kijk de ander ook recht in de ogen als je een compliment geeft. Een compliment geef je direct, niet via via. Houd ook rekening met de gevoelens van de ander, doe alsof je jezelf een compliment geeft. En het kan natuurlijk voorkomen dat je niet iets complimenteus kunt zeggen omdat het voor jou niet oprecht voelt. Kijk dan of er iets anders is waar je wel een compliment over kunt maken.Voorbeeldje complimenteren.

Voorbeeldje complimenteren

Stel dat je vriendin stralend terugkomt van de kapper en je met compliment-vragende ogen aankijkt, wat zeg je dan? Als je een compliment geeft moet het inderdaad wel oprecht zijn. Het is heel belangrijk de intentie achter een compliment te snappen. Vind je haar kapsel echt mooi, zeg dat dan ook gewoon. En als je het niet mooi vindt, kraak je vriendin dan niet af, zij is er blij mee en gun haar dat genot: “Wow, ik zie dat je heel blij bent met je nieuwe kapsel. Je straalt helemaal!”

En voor de oplettende mannen, doe er je voordeel mee!

Met onvoorwaardelijke complimenten,
Marc

Een gedachte over “Man Vrouw relatie: Complimenten geven en krijgen”

  1. Compliment moet slechts zelden gegeven worden anders verliest het zijn waarde tegen over de persoon waar het wordt ge-uit. Hoe vaker je de compliment hoort hoe minder uitdagend de persoon is waar je het van hoort. Het heeft zo zijn risico’s als je het gebruikt. Dus let er op!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *