13 sept: Dag van de duidelijkheid

13 september is een dag met een bijzondere doelstelling. Dat menigeen nog nooit van ‘De dag van de duidelijkheid’ gehoord heeft, is op zich al een puntje op de agenda van de organisatie waard. Zou je denken. Maar het ligt iets anders. 

Ingewikkeld
Op de Dag van de Duidelijkheid gaat het over duidelijk communiceren. De dag is een gezamenlijk initiatief van Stichting Lezen & Schrijven, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Bureau Eenvoudig Communiceren en de Taskforce Handicap en Samenleving. Aan helder taalgebruik mankeert het nogal eens. Nog iedere dag worden vele brieven en formulieren verstuurd die onnodig ingewikkeld zijn. Dit is ergerlijk voor de lezer. Het heeft tot gevolg dat belangrijke informatie niet wordt gelezen, laat staan begrepen. 

Relatie-ergernis
Toch zou ik een klein zijsprongetje willen maken en de stelling willen doortrekken tot een bredere strekking: 
Duidelijkheid in het communiceren naar elkaar in wat we bedoelen. Daar kan ik nu heel moeilijk over gaan doen, maar dat maakt het onnodig ingewikkeld. Wat ik eigenlijk wil zeggen is: zeg in relaties waar het jou werkelijk om gaat. Punt. Daar is een dosis zelfkennis, begrip en empathie (oei, moeilijk woord) voor nodig, dus ik stel het volgende voor. 13 september laten we voor wat het is: een gezamenlijk initiatief ter bevordering van helder taalgebruik. Alle andere dagen van het jaar gaan we er voor zorgen dat we als partners in een relatie duidelijk, rechtstreeks en open naar elkaar communiceren. Als gezamenlijk initiatief ter vermindering van relatie-ergernis.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *