Blonde parade

Als blonde mensen zich uitlaten over politiek levert dat niet altijd positieve berichten op. In Letland doen ze dat anders. Daar maken ze er in de hoofdstad Riga een groot blond feest van. Misschien scheelt het dat het blondines betreft. Van het type zonder uitgroei, dus zonder vrees voor een donkere natuur. Blonds gaan voor fun, en in tijden van crisis kun je daar best wat troost uit putten. 

Blonde pruik
Na jaren van forse economische groei kent Letland nu de grootste recessie van alle EU-lidstaten. Het land kampt met een inflatie van 18% en een werkeloosheid van 16 procent. Elke dag komen er tweehonderd failliete ondernemers bij. Niet echt iets om vrolijk van te worden. De Letlandse homobeweging wilde ook best wat vrolijkheid brengen, maar hun mars kreeg dit voorjaar geen vergunning. Nee zeg, het land kent al schande genoeg. Homodemonstraties stroken niet met de ‘normen’ van het land. Maar een parade vol vrolijke blonde deernen, kijk, dat geeft licht in duistere tijden. Dat doet de sores vergeten. Daar kun je de wereld mee in.

Roze shirtje
Het ging fout toen de Letse overheid de nationale munt koppelde aan de Euro. Een kwalijk valuta-effect volgde en leverde een land vol depressieve inwoners op. Maar de blondines houden de moed erin. De Letse Vereniging van Blondines werd opgericht en minstens vijfhonderd blonde vrouwen meldden zich aan voor de ‘blonde mars’. Marika Gidere bedacht de optocht met, jawel, een fanfare, modeshow en kleurplaten voor de kids. Het initiatief was de afsluiter van de eerste Week van de Blondines in de Baltische EU-lidstaat. Heel goed dames! In ieder geval kan de winkel met roze shirtjes een week langer open blijven. Economen vrezen dat ondanks deze boost het nog zeker tot 2011 gaat duren voor Letland weer in de lift zit. Maar Marika doet wat ze kan: ‘Letland krijgt te weinig positieve prikkels. Onze parade is positief en sympathiek.’ En zo is het maar net. Marika for president! 

Foto:NRC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *