Daten op zijn Japans: ‘grazen’….

In Japan is daten tussen oudere vrouwen en jongere mannen hot. De oudere Japanse man is saai en praat alleen nog over zijn werk. Veel Japanse dames nemen daar geen genoegen meer mee. Reiko leeft in Tokyo maar blogt in Nederland over haar leven. Ze vraagt zich af of Nederlandse vrouwen ook zo graag ‘grazen’, oftewel daten met een jongere man. 

Geen vaste relatie

Toen ik studeerde was mijn moeder veertig plus maar ze leek meer een afgetobde oude vrouw (sorry mam!) Nu ben ik zelf veertiger maar voel me 29! Ik ben niet getrouwd en heb geen vaste relatie. Ik bepaal mijn eigen leven en tijd. Wellicht dat ik me daardoor jonger voel en daarmee ook een jongere man best welkom is.

Grazen als een jong beestje

Er verschijnen in Japan steeds meer soaps en films waarin vrouwen van 40 de heldin zijn en relaties aangaan met jongere mannen. Zoiets was tien jaar geleden echt ondenkbaar! Opeens was het woord ‘A-La-Four’ heel erg ‘in’. Dat betekent zoiets als ‘rond de veertig’. Steeds meer Japanse vrouwen van rond de veertig blijven ongehuwd of blijven werken na hun huwelijk. Ze zijn zelfstandig en financieel onafhankelijk. Ze zorgen goed voor zichzelf en doen allerlei leuke dingen die voor onze moeders onbereikbaar waren. Ook de Japanse man verandert en wordt minder traditioneel. Zij hebben steeds minder zin om het initiatief te nemen. Partners waarbij een groot leeftijdsverschil speelt, noemen we ‘SO-SHOKU-KEI’, letterlijk ‘grazende dieren’. Dat zegt genoeg, niet? Mannelijke grazers heten SO-SHOKU-DAN-SHE. De vrouwelijke variant noemen we NIKU-SHOKU-JO-SHE. In deze relaties draait het vooral om ‘the sweet memory’. Maar een aantal groeit alsnog uit tot iets serieuzers en zelfs tot huwelijken.

Japanse man versus Japanse vrouw

De Japanse man van nu ‘graast’ liever dan dat hij een relatie aangaat uit angst gekwetst te worden. Maar ook de Japanse vrouw lijkt gelukkiger te worden van haar positie. Al is het maar om weer eens wat romantiek te ervaren. Lees verder op onze partnersite 40andperfect…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *