De omgekeerde wereld van voetbal

“Wat als vrouwen meer van voetbal zouden houden dan mannen?”, zo luidt het hilarische en tegelijkertijd erg gevatte videofilmpje dat onlangs door e-mailgigant Yahoo! op het internet is geplaatst. Het geeft een goed beeld van hoe de voetbalzondag eruit zou zien als vrouwen juist de voetbalfanaten zouden zijn en de mannen een verminderde interesse in deze sport zouden hebben. Ook de kreet “Voetbal is een mannensport” dat in wordt gezet bij een schwalbe, spreekt voor zich. Maar hoe komt het dat voetbal meer een mannensport is? Of staat dit stigma juist steeds meer op losse schroeven?

Verhouding

Vrouwenvoetbal kent een vrij fanatieke aanhang maar wordt in verhouding met mannenvoetbal in veel mindere mate beoefend. In mannenoptiek oogt het vrouwenvoetbal onnatuurlijk en in vroegere tijd werden sporten ook alleen door mannen beoefend. Met een sport laat je zien waar je fysiek toe in staat bent en wellicht ligt er een biologische behoefte aan ten grondslag waarin de man de vrouw kan laten zien hoe sterk hij is. Daarnaast kun je als man laten zien hoe goed je in een team kunt samenwerken; een eigenschap die essentieel is om te kunnen overleven. Als derde stereotypering zouden we kunnen stellen dat mannen fysiologisch gezien een sterkere lichaamsbouw hebben wat ze geschikter maakt voor een intensieve sport als voetbal.

Dominantie

Daarnaast leren mannen beter door dingen zélf te doen en leren vrouwen juist beter door samen te werken met anderen. Echter, dit beeld lijkt aan verandering onderhevig, hoewel de mannen nog altijd wel de teams én de tribunes van de Nederlandse voetbalclubs domineren. Het is echter niet bekend of het ook juist voornamelijk mannen zijn die interesse hebben in sportweddenschappen of wedden op een sport zoals voetbal ook de interesse van de vrouw heeft weten te wekken.

Mannelijk brein

Een aannemelijke reden om te verklaren waarom voetbal populairder is onder mannen dan onder vrouwen zou kunnen zijn dat jongens doorgaans op jongere leeftijd aan sport beginnen dan meiden. Jongens hebben daardoor wellicht ook meer tijd gehad om hun talenten te kunnen ontwikkelen. Het verschil in testosteronniveau tussen mannen en vrouwen (bij mannen neemt dit vanaf de leeftijd van 11 enorm toe!) lijkt te verklaren waarom mannen fysiek wellicht beter zijn uitgerust om zware sporten te beoefenen. Wanneer de vraag “waarom voetbal meer een mannensport is” vanuit psychologisch oogpunt wordt bekeken, dan kan er gesteld worden dat voetbal op bepaalde vlakken erg natuurlijk aansluit bij de manier waarop het mannelijke brein werkt. Zo zijn mannen doorgaans meer gericht op korte termijn doelen en in het technische aspect van zaken. Beide elementen komen terug in een wedstrijd van 90 minuten waarin het speltechnische gedeelte doorgaans een veelbesproken onderwerp is. Mannen zijn daarnaast erg fysiek ingesteld, terwijl vrouwen juist meer op het sociale zijn gericht. Waar vrouwen juist goed zijn in multitasken, zijn het juist de mannen die een beter ontwikkeld ruimtelijk inzicht hebben (zo wordt verondersteld).

Omarmd

Opmerkelijk feit is dat in de USA het voetbal zoals wij dat hier in Europa en Zuid-Amerika kennen, juist meer door vrouwen wordt beoefend! In The States is het American Football (niet te verwarren met Rugby!) juist de sport die door mannen massaal wordt omarmd. Hoe dan ook; het vrouwenvoetbal verdient meer aandacht dan het nu krijgt. Support your local women is daarom het credo! Bekijk het Yahoo filmpje op deze locatie. Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *