Duidelijke taal

Mannen zijn minder gecompliceerd dan vrouwen. A is A, recht is recht en krom is krom. En, helemaal prettig, ze hebben niet de behoefte om alles te doorgronden of uit te spreken. Natuurlijk denken mannen na. Ze denken behoorlijk na, alleen blijft het onderwerp van hun gedachten binnen de eigen belevingswereld. Zeker over privézaken. En daar zit het verschil. Mannen denken rechtlijnig en oplossingsgericht. Vrouwen niet. Wanneer die stof tot nadenken hebben, beperken ze zich niet tot hun eigen bevindingen. Nee, ze denken er ook over na welke invloed hun handelen op zus of zo zal hebben, wat de buren er wel van zullen denken of anders de familie, collega of vriendin. En zo creëren ze een netwerk van mogelijke gebeurtenissen, die waarschijnlijk nooit bewaarheid worden, maar die wel moeten worden afgewogen. Vermoeiend, niet?

Mailen
Leg een probleem of gedachte eens per mail voor aan een vriend en vriendin en verbaas je over het verschil in antwoord. Voor de mail van je vriendin kun je waarschijnlijk wel even gaan zitten. Bakkie koffie erbij, gezellig! Ze gaat je probleem of gedachte helemaal analyseren en belicht alle mogelijkheden naar een mogelijke oplossing, gerangschikt op diverse factoren waar je rekening mee dient te houden. Natuurlijk vertelt ze je ook dat zij, en nog iemand die ze kent, precies hetzelfde heeft meegemaakt, en krijg je die verhalen er gratis en voor niets bij. Plus een aantal vervolgmails met de vraag hoe het nu met jou en je probleem gaat. Je vriend pakt het anders aan. Die stuurt je twee zinnen. Einde verhaal.

Duidelijk
Sommige mails van vriendinnen zijn lange vervolgverhalen en voor ik het weet beheerst de mail mijn halve dag en krijgt daarmee meer aandacht dan hij verdient. Daarentegen zijn sommige mails van vrienden ook niet alles. Ik snap dat de vraag voor de vriend heel duidelijk is omdat het op dat moment in zijn belevingswereld speelt. Maar ik was net even bezig met iets anders. Met vragen als: “Kun jij Jan bellen?” snap ik dat een simpel ‘ja’ zonder verdere actie, niet de bedoeling is, maar wil ik tot actie over kunnen gaan heb ik toch echt meer info nodig. Wanneer en waarover bijvoorbeeld. En dat is het verschil. Bij mails van vrienden moet ik er soms drie terug sturen voor ik duidelijk heb wat ze nou eigenlijk bedoelen. Bij mails van vriendinnen vraag ik soms of ze na mail drie willen stoppen omdat ik het zo onderhand wel duidelijk heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *