Mannen en schoonmaken

Het leven van een man moet zoveel makkelijker zijn. Ze verdienen vaak meer maar doen wel lekker één ding tegelijk en maken zich voor de rest niet druk. Alles kan morgen ook nog, en dat geldt zeker voor het schoonhouden van het huis. Pluspunt: wanneer ik manlief vraag voor stoere mannenklussen, dan doet hij het gelijk. Met als nadeel dat de gereedschapskoffer niet wordt opgeruimd, of de grasmaaier drie dagen in de tuin blijft staan. Zuchtend over zijn gebrek aan inzicht ruim ik de spullen dan maar weer zelf op.

Vragen
Dat is meteen de reden dat hij zich niet druk maakt. Het opruimen wordt toch wel gedaan. “Waarom vraag je dan niet even of ik het doe.” Alsof hij mij steeds vraagt te koken of elke dag vraagt of ik schone was in de kast wil leggen. “Als we daarop gaan wachten gebeurt er nooit iets.” Prima plan, volgens hem, gewoon een beetje de boel de boel laten. “Je werkt al genoeg buiten de deur, doe thuis maar rustig aan.” Een argumentatie waar geen speld tussen te krijgen is, maar toch lukt het me niet. Het ontspant niet lekker tussen rommel. Ik zie dat, hij niet. Dus poets ik, zonder dat iemand het me vraagt, op een vrije dag en hij niet. Wat begrijp ik niet aan vrije dag?

Experiment
Laatst wilde ik bij wijze van experiment een flink aantal opruimloze dagen inlassen. Het leek me leerzaam eens te doorgronden hoe het nu zat, daar aan de andere kant van het kamp. Man en dochters vonden het geweldig. Geen vrouwmens dat zeurde over het opruimen van troep, het ophangen van jassen aan de kapstok en het plaatsen van uitgetrokken schoenen in de gang in plaats van onder de salontafel. Drie dagen hield ik het vol. Toen had ik een vrije dag en ben gaan opruimen. “Toch wel beter zo, mam, wat netjes weer!” Manlief viel het schone huis niet eens op. Het experiment werd als ongeslaagd beschouwd en ik ben het anders gaan aanpakken. Gaan luisteren eigenlijk. Hem vraag ik voortaan wat ik gedaan wil hebben en de dochters hebben een vaste takenlijst. Dat werkt. Mijn humeur én het huis knappen er van op. Het leven van een vrouw kan ook een stuk makkelijker.  Als je er maar om vraagt.

Een gedachte over “Mannen en schoonmaken”

  1. Nou ik ben jaren als alleenstaande vader een waar opruimmonster geweest hoor. Mannen kunnen ook heel goed opruimen. Ik hou erg van een opgeruimd huis trouwens…en als je het bijhoudt dan hoef je niet zo veel te doen! groetjes en leuke site hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *