Duivels dilemma

Stel je hebt een nieuw strijkijzer nodig. De oude is versleten en de stoomgaatjes zijn dichtgeslibd. Wat doe je? Je raadpleegt internet. Je weegt de voors en tegens tegen elkaar af, gaat af op de strijkijzer reviews op de vergelijkingssites en maakt je keuze. Hoe makkelijk zou het zijn als je dezelfde vergelijkingssite ook zou hebben voor relaties…

Een knipoog

De liefde maakt soms rare omwegen om to the point te komen. Zit je in een rotsvaste relatie, helemaal goed (nou ja, op een paar kleine puntjes na dan), je hebt kinderen en een schoonfamilie waar je het best mee uithoudt, en dan… een knipoog, een grijns, een zachte aanraking… en je bent verkocht. Verliefd op een ander. Wat doe je dan? Gooi je alles overboord om het erop te wagen met die nieuwe vlam? Of analyseer je grondig hoe deze gevoelens opeens naast elkaar kunnen bestaan?

Vergelijken van oud en nieuw

Alle Second Love en C-Date sites ten spijt, is het niet waarschijnlijk dat je van de ene op de andere dag met een ander in zee gaat, omdat je nou eenmaal verliefd bent geworden. Daarvoor is je huidige relatie je teveel waard en zijn de consequenties voor iedereen te ingrijpend. Je piekert je rot, weegt alle mogelijkheden tegen elkaar af, maar komt er niet uit. Volg je je hart of je hoofd? Hoe makkelijk zou het zijn om gewoon naar een website te kunnen gaan, waar je alle voors en tegens naast elkaar kunt zetten en dat er dan aan het eind gewoon een oplossing uit rolt. Een nieuwe wasdroger? Geen probleem. Zuinig, schoon en met minstens 1400 toeren, je klikt op de link van een vergelijkingssite en je weet welk merk je moet hebben. Een romantische vergelijkingssite zou hetzelfde principe kunnen hanteren, maar dan op het gebied van relaties. Vul in de voordelen van De Oude Liefde: stabiliteit, zorgzaamheid, humor, dezelfde interesses; de nadelen: weinig passie, weinig ruimte voor jezelf en hij kan niet koken. Vergelijk dat nu met de voordelen van De Nieuwe Liefde: jeugdige passie, begeerte en avontuur; maar ja, ook nadelen: getrouwd, kind, aanzienlijk leeftijdsverschil (wat je trouwens ook bij de voordelen kunt zetten). Vul maar in, lees waar mogelijk wat reviews van eerdere gebruikers en de keuze tussen liefde A of liefde B rolt uit het systeem. Geen gewetensbezwaren, gewoon een statistisch onderbouwde keuze.

Liefde is geen strijkijzer

Maar ja, liefde is geen strijkijzer of wasmachine. Gevoelens veranderen en het welslagen van een relatie is grotendeels afhankelijk van de moeite die je erin stopt. Eerlijkheid is daarbij een eerste vereiste. Want met menselijke gevoelens kun je niet goochelen. Er is altijd een kind van de rekening. Dit duivelse dilemma kan niet worden opgelost met een serie 0’en en 1’en. Datingsites kunnen vooraf wel een inschatting geven van hoe goed je met een bepaalde persoon matcht, maar je hebt garantie tot aan de deur. Vergelijkingssites zullen zich vooralsnog dus moeten beperken tot hardware die op basis van productspecificaties en prijzen te vergelijken is. Zoiets ongrijpbaars als emoties en zeker de grootste emotie van alle – de liefde – zal voorlopig nog wel even het domein van de piekergedachten blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *