Fay’s Blog: Dromen zijn bedrog?

Soms word je ’s ochtends wakker en weet je dat je gedroomd hebt, alleen wat je hebt gedroomd kun je je niet meer herinneren. Dat had ik afgelopen weekend. Ik stond ’s ochtends op met het gevoel dat ik flink aan het dromen was geweest. Op zo’n moment vraag ik me af hoe het komt dat je je dromen niet altijd kunt herinneren. En dan te bedenken dat je elke nacht wel drie of vier keer droomt. Ieder mens droomt elke nacht anderhalf tot twee uur, wat betekent dat we bijna een maand per jaar dromen!

Dromen van vakantie

Vanochtend werd ik wakker en kon ik me mijn droom wel herinneren. Ik droomde dat ik op vakantie was in Frankrijk, en met mijn tent langs een rustig riviertje stond. Toen ik besloot een duik in het water te nemen, kwam ik erachter dat ik eindeloos mijn adem in kon houden. In dromen kun je tegen de wetten van de natuur ingaan. Ook besefte ik op dat moment dat ik aan het dromen was. Dit soort dromen worden ook wel ‘lucide dromen’ genoemd.

Lucide dromen: dromen over wat jij wilt!

Lucide dromen zijn natuurlijk heel leuk, want op het moment dat je beseft dat je droomt, kun je je dromen vormen zoals je wilt. Je kunt onmogelijke dingen doen of mensen je dromen binnenhalen die aan de andere kant van de wereld wonen of zelfs al zijn overleden. De truc is dat je hard aan iets of iemand moet denken waardoor de activatie van de herinnering aan een bepaald persoon of ding zich verspreidt naar de visuele cortex, een deel van je hersenen. Daardoor wordt de persoon waarover je wilt dromen zichtbaar.

Het nut van lucide dromen

Natuurlijk zijn lucide dromen heel leuk, maar ze kunnen ook nuttig gebruikt worden. Bijvoorbeeld om van bepaalde angsten af te komen. Stel je hebt hoogtevrees, dan kun je in een lucide droom gaan parachutespringen. Als je het maar vaak genoeg doet, kun je die angst misschien wel overwinnen. Als je dromen lucide zijn, kun je je ze ook beter herinneren. Tijdens normale dromen denk je simpel en eenduidig. Je kunt je maar focussen op één ding. Het focussen op één ding in een droom wordt ook wel ‘single- mindedness’ genoemd. Al je aandacht gaat uit naar één ding of handeling en je weet niet dat je droomt. Daardoor is het onthouden van dromen vaak heel moeilijk.

Vind je dromen net zo interessant als ik en wil je meer weten over hoe je dromen kunt beïnvloeden? Kijk dan naar de aflevering ‘betekenis van dromen’ op www.Foryou.nl. Dit is een digitale tv-zender op het gebied van spiritualiteit en lifestyle, waar ik werk. Je kunt me ook mailen via info@manoman.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *