Film: Syndroom Liefde!

Nederland telt ruim één miljoen mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Niet gek dus dat gehandicapten steeds meer in ‘the picture’ komen, denk aan het nieuwe tv-programma SynDROOM met Johnny de mol, het datingprogramma ‘The Undateables’ en de liefdevolle en ontroerende Franse film Gabrielle die vanaf 31 oktober in de bioscoop te zien is. Gabrielle is een jonge vrouw met een verstandelijke beperking. Ze geniet van het leven maar door eigen verlangens, familie en maatschappelijk medewerkers is de liefde behoorlijk ingewikkeld. Een lief portret van een pure liefde. manOman verzamelde de top 5 van films waarin een gehandicapt personage de show steelt!

5. WHAT’S EATING GILBERT GRAPE

Gilbert Grape (Johnny Depp) woont in een klein en saai dorpje, waar hij voor zijn verstandelijk gehandicapte broertje (Leonardo DiCaprio) en zwaarlijvige moeder zorgt. Alles gaat zijn gangetje totdat Gilbert verliefd wordt. Hij wil veel bij Becky zijn, maar ook thuis heeft hij zijn verplichtingen.
Leonardo DiCaprio is van alle markten thuis! Hij begon zijn carrière middels reclamespots en soaps, werd na zijn grote doorbraak als Jack Dawson in Titanic gelanceerd als tieneridool en heeft deze status inmiddels ingeruild voor sekssymbool en superster in film als The Aviator, The Departed en The Great Gatsby.

4. I AM SAM

Copyright foto: fanpop.com

Overtuigend en doortastend. In I Am Sam speelt Sean Penn de verstandelijk gehandicapte Sam Dawson die vecht voor de voogdij over zijn jonge dochter omdat zijn capaciteiten om haar op te voeden in twijfel worden getrokken. Tijdens dat proces leert hij zijn kille advocaat hoe belangrijk warmte, liefde en familie is. Ooit begon Sean Penn zijn carrière als Spicolli in de film Fast Times at Ridgemont High en sindsdien verscheen hij in meer dan veertig films. Inmiddels heeft hij meer dan 45 filmprijzen gewonnen, waaronder twee Oscars© voor zijn rollen in Mystic River en Milk.

3. RAIN MAN

Ontroerend en grappig. De met maar liefst vier Oscars© bekroonde Rain Man gaat over de egoïstische Charlie Babbitt die ontdekt dat het grootste gedeelte van de erfenis van zijn vader naar zijn autistische broer Raymond (Dustin Hoffman) gaat. De broer waar hij het bestaan niet vanaf wist. Charlie neemt Raymond mee op een reis, in de eerste plaats om Raymond ervan te overtuigen hem een gedeelte van het geërfde fortuin te geven. Eigenlijk ambieerde Dustin Hoffman een carrière als concertpianist. Na minder goede resultaten tijdens zijn studie is hij overgestapt naar een acteercursus. Daar zal hij geen spijt van hebben gehad gezien zijn succesrollen in onder andere The Graduate, Tootsie en Kramer vs. Kramer.

2. FORREST GUMP

 

Feel-good en eerlijk. De film (bekroond met zes Oscars©!) volgt het leven van Forrest Gump, een man met een laag IQ en ietwat sukkelig gedrag. Zonder het door te hebben maakt hij van heel dichtbij grote historische gebeurtenissen mee. Zo staat hij oog-in-oog met Elvis Presley, is hij oorlogsheld tijdens de Vietnamoorlog én vindt hij de smiley uit. Tijdens de vele gebeurtenissen ontmoet hij zijn grote liefde Jenny. Bij het grote publiek werd Tom Hanks bekend door zijn hoofdrol in Forrest Gump en in Apollo 13. In 1996 ging hij voor het eerst aan het werk achter de camera; hij schreef, regisseerde en speelde een rol in de film That thing you do. Hanks was na Spencer Tracy de eerste acteur die twee keer na elkaar de Oscar© voor beste acteur won.

1. GABRIELLE

De meest pure, liefdevolle en innemende film van het moment. Niet voor niets de publiekswinnaar van het Locarno én het Namen filmfestival! Gabrielle is het filmdebuut van Alexandre Landry. Hij speelt de verstandelijk beperkte Martin, de geliefde van Gabrielle. Gabrielle is een jonge vrouw met een verstandelijke beperking. Ze geniet van het leven en heeft een uitzonderlijke gave voor muziek. Martin, de liefde van haar leven, heeft ze leren kennen bij het koor waarmee ze oefent voor een groot optreden op een muziekfestival. Gabrielle en Martin zijn onafscheidelijk. Toch kunnen zij vanwege hun verstandelijke handicap de liefde voor elkaar niet beleven zoals ze het liefst zouden willen; de families en maatschappelijk werkers stellen grenzen aan hun verlangens. Geconfronteerd met haar beperkingen doet Gabrielle er alles aan om haar zelfstandigheid te bewijzen en haar vrijheid te winnen. Vanaf 31 oktober in de bioscoop. Bekijk hier alvast de eerste trailer van Gabriele.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *