Floris’ Blog: Para-abnormaal begaafd

Wat hebben vrouwen toch met sterrenbeelden, horoscopen en paranormale zaken in het algemeen? Hopelijk ben ik niet de enige man die zich, zappend langs de diverse tv-kanalen, verbaast over het enorme aanbod van, wat ik noem, para-abnormale programma’s.

Nostradamus

Het gaat hier niet om documentaires met Nostradamus, de ziener en auteur van Les Prophéties, als onderwerp. Was dat het geval dan was mijn nieuwsgierigheid zeker geprikkeld. En hoewel velen in hem de ziener aller tijden zien, zijn er door zijn cryptische en suggestieve schrijfwijze veel critici die ook zijn kwantrijnen tot het rijk der fabelen verwijzen.

Ghostbusters

Ook spreek ik niet over de kaskraker(s) Ghostbusters 1 t/m 11. De eerste van deze sequens was nog best vermakelijk en ik geef ruiterlijk toe dat ik ooit uitkeek naar deel twee dat mijn stoutste verwachting niet bepaald overtrof. Tsja, hoe oud was ik toen? Het blijft een kwestie van smaak en met mijn smaak is niks mis.

Uri en de charlatans

Toegevoegd aan dit rijtje: Uri Geller, best geinig en knap gedaan. Iedereen weet dat het hier een combinatie van illusionisme en suggestie betreft. Daar heb ik geen moeite mee. Sterker nog; ik vraag mij uit nieuwsgierigheid af hoe ze hun kunstjes flikken.
Nee, waar ik op doel, zijn de Char’s, de Yomanda’s, de Derek Ogilvie’s, etc.. Verder zijn er nog programma’s als Ghosthunter, Paranormale kinderen, Het zesde zintuig, etc.. Het bestaan van deze programma’s en mediums is prima en ik pleit zeker niet voor een verbod.

Horoscopen

Wel vergelijk ik deze mediums en programma’s met horoscopen die, evenals de kwantrijnen van Nostradamus, oppervlakkig en doorzichtig zijn. Mij valt op, dat het altijd vrouwen zijn die vragen welk sterrenbeeld ik heb, om vervolgens te zeggen: “Zie je wel, een echte Maagd!” Nog nooit vroeg een man me welk sterrenbeeld ik heb. Wij nuchtere mannen vinden dat geen onderwerp van gesprek. Als Maagd gaan doorgaans negen van de twaalf sterrenbeelden voor mij op. Bij vrouwen zegt het wellicht iets over hun gevoel voor romantiek, drama en het hopen op utopieën.
En wat zegt dat over de voorspellende waarde van een horoscoop? Niks, gewoon te oppervlakkig en algemeen. Logisch, want de schrijver kan niet direct vragen stellen en mij manipuleren zoals dat op tv wel kan. Door sluw en suggestief vragen te stellen en mensen te bestuderen aan de hand van hun lichaamstaal kan een medium, met groot inlevingsvermogen, veel juist raden dus scoort hij qua juistheid hoger dan de schrijver van mijn horoscoop.

De firma L&B

Het probleem zit hem voor mij vooral in de behoeftige, zwakkere en goedgelovige kijker die zijn laatste hoop vestigt op dit soort mediums, zelfs het laatste geld erin steekt om vervolgens bedrogen en een illusie armer, buiten op het stoepje achter te blijven. Er zijn programmamakers die zonder gêne of schroom hun geld hieraan verdienen zonder vooraf (zoals op een pakje sigaretten) de kijker te waarschuwen voor het bedrog en gevaar. Ik zie weinig verschil met de tabaksindustrie.
Paranormaal adviseren zonder waarschuwing vooraf is volgens mij para-abnormaal!

Wie is Floris Deun?

Hoi, ik ben Floris (42) en ik ben gepassioneerd wanneer het schrijven en spelen met taal betreft. Mij werd gevraagd nu en dan een stukje te schrijven voor manoman in 2011. Ach, waarom niet? Vind je het (n)iets, laat het me dan gerust weten, via floris.deun@hotmail.com. Groeten Floris.

5 gedachten over “Floris’ Blog: Para-abnormaal begaafd”

  1. Goed verhaal. Er lopen inderdaad veel charlatans rond die misbruik maken van hoop en goedgelovigheid. Naïef om te denken dat een paragnost niet een oplichter kan zijn louter en alleen omdat het jouw paragnost is.

  2. Magisch denken is dat toch? Verder heb ik óók goede ervaringen met een medium: televisie. Ook het medium internet geeft vele goede ervaringen. En meestal werken deze media, of ik dat nou denk of niet.

  3. Ach wat.! Echt weer een vrouwenopmerking. Natuurlijk hopen we allemaal dat er iets is tussen hemele en aarde, maar ik ben blij dat er ook eens een tegengeluid wordt gegeven. Er is veel te veel parashit op de buis.

  4. Jammer, Floris, dat je er zo over denkt. Ik heb zelf heel goede ervaringen met een medium en die is helemaal geen oplichter. WAt mij betreft werkt het als je zelf denkt dat het werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *