Goedemorgen: waarom groeten we niet?

Ik geef tegenwoordig les op een vmbo-school. Dat is een gezellige janboel, waar ik meer bezig ben met orde houden dan met lesgeven, maar het is wel erg leuk. Ik had vooroordelen over het vmbo. Mensen waarschuwden me ook: “Wacht maar, dat wordt een zware kluif, die gasten luisteren voor geen meter en ze zijn zo dom als het achterend van… ” Ik moet bekennen dat een deel van die waarschuwingen zeker hout snijdt…

Ze zijn zo aardig

Maar wat me ook opvalt, is dat iedereen er zo aardig tegen elkaar is. Ze zeggen ‘mevrouw’ tegen me, niemand haalt het in zijn hoofd om me met ‘je’ of ‘jij’ aan te spreken en als ze zitten te klieren is dat niet omdat ze mij het leven zuur willen maken, maar omdat ze zichzelf nu eenmaal veel interessanter vinden dat die Engelse les. Dus komen er mobieltjes op tafel, worden er haren gekamd, make-up uitgetest en alle wetenswaardigheden van de laatste uren op een hoog volume besproken.

Gewoon even gedag zeggen

Wat me frappeert, is dat iedereen ook de standaard beleefdheidsnorm in acht neemt om elkaar te groeten. Ik kom iemand tegen in de gang, een 14-jarige puber waarbij de hormonen door het lijf racen, hij zegt me gedag. Een meisje op het schoolplein, ik ken haar niet, ze wenst me goedemorgen. Niet omdat ík het zeg, nee, uit zichzelf. Wat dat betreft kunnen wij volwassenen nog heel wat van deze jongeren leren. Ik woonde ooit in Ondiep in Utrecht, in een straat waar iedereen elkaars familie was, maar een goedemorgen voor die nieuwe Amsterdamse buurvrouw zat er niet in… Nog nooit heb ik me zo onwelkom gevoeld.

Goedemorgen lieverd, lekker geslapen?

In een relatie is het ook belangrijk om goedemorgen te blijven zeggen. Ook al word je al 24 jaar naast elkaar wakker, en stinkt de ander uit zijn giecheltje, dan nog, blijft het eerste wat je zegt: Goedemorgen. En later bij het eten, wanneer hij de boter aangeeft ‘Dank je wel’ en als jij de koffie inschenkt: ‘Alsjeblieft’. Zonder die kleine rituelen en gebaren van affectie, wordt alles zo vanzelfsprekend. En dat is killing voor je relatie.

Goedemorgen, zonder zorgen

Kijk ik weet dat er groter wereldleed is, en dat er geen internationale vrede mee behaald zal worden, maar als iedereen elkaar gewoon goedemorgen zou wensen, en daarbij even zou glimlachen, is toch de eerste stap gezet naar een betere wereld. Mijn vmbo-leerlingen geven het goede voorbeeld. Laten we dat met elkaar volgen.

Advertorial van Campina

Ook Campina heeft begrepen dat een goedemorgen begint met ‘Goedemorgen’. Naast de Goedmorgen! ontbijtjes van het merk, is er nu een campagne gestart waarbij je een Goedemorgenslinger kunt maken voor wie dat volgens jou verdient. Want een dagelijkse “goedemorgen”, “goeie’morn” of “gooie mörrege” kan leiden tot meer positiviteit, productiviteit, onderling vertrouwen en minder irritatie. Dat is onderzocht. En volgens de Nationale Goedemorgenindex wenst minder dan de helft van de Nederlanders elkaar nog een goede morgen. Dat aantal moet omhoog!

Maak een GoedemorgenSlinger voor iemand die het verdient. Omdat hij of zij jarig is, een tentamen heeft, verdrietig is of gewoon heel lief is. Dan maak je zijn/haar morgen goed met vrolijke groeten en een gratis GoedeMorgen! ontbijt. De leukste slinger wint een ontbijt op grote hoogte in een luchtballon. Klik snel hier om een GoedemorgenSlinger te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *