Harry’s Blog: Goedheiligman

Bram van de Vlugt heeft besloten te stoppen met het helpen van Klaas. En dat doet mij denken aan circa 10 jaar terug. Ik werkte regelmatig voor een buiten-bergsportbedrijf dat onder andere voor de televisie stuntwerk op hoogte verzorgde. Stuntwerk klinkt en betaalt beter, vandaar de naam, want wat wij op hoogte uitvoerden was 100% veilig.

Staatsloterijshow en mooie meisjes

Die keer moesten wij als stuntpiet abseilen in de tv-studio. Daags van tevoren waren wij al in de studio om de veiligheidszaken in orde te maken en ons voor te bereiden. Er werken om de één of andere reden slechts mooie en leuke meisjes in de studio’s van Hilversum. Alsof het een selectiecriterium is voor vrouwen. Hoe dan ook, ons werk werd er extra plezierig door, en iedereen leek er mee om te kunnen gaan, van Piet tot Klaas.

Zwarte Piet

Je wordt niet zomaar Zwarte Piet. Eerst moet je naar de meestal prettig ogende jonge dames, in opleiding tot visagiste. Bram kwam meestal als één der laatsten binnen om vervolgens door zijn eigen visagiste behandeld te worden. Eerlijk, Bram is een kleine man, maar ongeacht zijn lengte, zodra hij binnentrad, kwam er wel een heuse persoonlijkheid binnen. Sympathiek, correct, ad rem en ik heb hem er niet op mogen betrappen dat hij uit zijn machtige rol viel.

Tv-land

Over sympathiek gesproken, in tegenstelling tot het beeld dat velen hebben van televisieland, is iedereen er best relaxed en sympathiek. Er wordt veel aan gedaan om het iedereen, van Piet tot de goedheiligman, zoveel mogelijk naar de zin te maken. Koffie, thee, frisdrank, melk, krentenbollen, snoepjes, diverse hapjes, goed verzorgde lunch, alles was geregeld. Tot twee keer toe heb ik Mark Klein Essink enorm laten schrikken door een vogel vlak voor zijn neus op een desk te laten landen. Hoewel hij wist dat het komen zou, schrok hij zich lam. Hij kon er hartelijk om lachen. Niemand heeft er baat bij als er gestreste mensen rondlopen tijdens de opnames. Heel leuk dus om in zo’n studio mee te mogen werken. Allemaal heel professioneel.

DSK

Hoe anders is het met ene machtige DSK die zich in New York, naar het lijkt, vergrepen heeft aan een kamermeisje. Evenals in Hilversum, werken in hotels heel mooie aardige meisjes. En net als in televisieland maakt dat het verblijf extra prettig. Toch is het de bedoeling dat je er met je handen vanaf blijft, dat weet Piet, dat weet de katholieke Klaas. Deze kamermeisjes worden voor heel andere diensten in de slaapkamer betaald dan de machtige heer Kahn, op zijn kamer, in gedachte had. Dat lijkt mij professioneel. Mijn vraag: ‘Hoe kan zo’n professionele man zich zo onprofessioneel gedragen?’ Het schijnt te maken te hebben met testosteron. Mannen die op een dergelijke machtige positie terechtkomen hebben er vaak teveel van. Dat maakt hen succesvolle carrièretijgers. Tegelijkertijd heeft de testosteron ook een keerzijde. De mannen raken ongeremd op seksueel gebied. Hebben zichzelf niet meer in de hand. Geen excuus, wel iets om over na te denken. Gelukkig hoeven we dergelijk machtsvertoon van de Goede Heilige Sint niet te verwachten. Want de Sint is goed Katholiek en heeft niet echt de macht, hoewel vele kinderen en ouders reikhalzend naar zijn komst uitkijken, getuige het ingelaste nieuwsbericht van de week. De echte macht ligt bij de kinderen, die in hun gedachten de wereld net zo mooi kunnen maken als ze maar willen. Laten we hopen dat de piraten, boze tovenaars en boeven zo lang mogelijk uit hun buurt blijven. Anders zie ik mij genoodzaakt het touw weer ter hand te nemen en ze vanaf de nok van de tent weer vreselijk aan het schrikken te maken.

Even voorstellen: Harry Vonk

Mijn naam is Harry Vonk en er zijn voor mij meerdere redenen te benoemen om een blog te schrijven. Allereerst vindt iedere schrijver het leuk om gelezen te worden en ik vorm geen uitzondering op deze regel. Verder ben ik van mening dat er iedere dag enorm veel leuke dingen om ons heen gebeuren en dat de meeste mensen, man of vrouw, die niet zien. Daarom ga ik proberen met de regelmaat van de klok de aardige dingen die mij opvallen in het dagelijkse leven te beschrijven. De kranten halen al meer dan voldoende negatieve zaken aan, nietwaar! Wie wil reageren, mailt naar harry.vonk@hotmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *