Harry’s Blog: Spontaan

Over sommige zaken maak ik mij spontaan druk, daarover zo meteen meer. Bij mij zijn vrienden en kennissen altijd welkom, ook buiten de geijkte feestjes om, of moet ik zeggen: ‘juist buiten de geplande party’s om!’ Het is niet tof wanneer mensen slechts langskomen omdat het kerst is, je jarig bent, of omdat het toevallig je begrafenis is. In het laatste geval heb je er natuurlijk nog maar weinig over te zeggen, ik realiseer me dat. Het gaat gewoon om het principe. Wanneer iemand louter en alleen aankomt vanwege een geplande festiviteit, is voor mij de spontaniteit er vanaf. Mijn spontane acties zijn ook mijn manco, en ja, dat realiseer ik me. Meestal is spontaan gelukkig leuk en pakt het positief uit.

Mannelijke vrienden

Echte maatjes komen spontaan aan, het liefst rond etenstijd. We eten allemaal iets minder, desnoods haal ik iets uit de vriezer, maar niemand komt iets tekort. We kunnen immers delen, want ondanks de ‘crisis’ hebben wij het in Nederland goed, en er is genoeg. Afgelopen week hielp één van mijn echte maatjes met het verhuizen van een bed. Het ontbrak mij aan tijd en zeker aan een grote auto om het ding te verstouwen. Mijn Volvo is ruim, maar er zijn grenzen. Deze echte maat regelde bij zijn werkgever even een busje en klaar was Kees, of eigenlijk Harry. De spulletjes waren snel over. ‘Kom je morgen met je vriendin eten?’, was mijn vraag en tegenprestatie. ‘Ja’, zegt hij spontaan, want zo zijn wij mannen.

Zijn vrouwen dan zo anders?

Het liefst plannen vrouwen, ruim vooraf, het hele jaar buiten de werkagenda vol met sociale verplichtingen. Oké, ik ben waarschijnlijk uitzonderlijk maar sommige vrouwen zijn het ook. Vanzelfsprekend moeten theaterkaartjes, et cetera, met het oog op de moeilijk te boeken artiest, ruimschoots op tijd worden gereserveerd. Lang geleden echter wilde een vriendinnetje van me een etentje vastleggen, gewoon in een eetcafé. Nee, het moest en zou ruim vooraf worden gereserveerd. Toen de betreffende datum in zicht kwam, was onze relatie al over. Tsja waren wij maar spontaan gegaan. Ook heb ik weleens met een vriendin op het laatste moment, op de ring van Rotterdam, besloten om niet naar Berlijn maar naar Parijs te rijden. We waren al onderweg. Spontaan kan best leuk zijn dus, en de meeste vrouwen kunnen spontaniteit gelukkig waarderen.

Neus stoten

Eerlijk is eerlijk, door spontane acties in mijn leven heb ik ook heus vergissingen begaan. Soms kostten ze geld, soms leverde het imagoschade op, soms leverden ze mooie herinneringen op. Ik heb spontaan rare dingen gedaan in mijn leven, en er zaten verkeerde beslissingen bij. Niet zelden moest ik mijn verontschuldigingen aanbieden. Toch, als ik terugkijk op alle dingen die ik spontaan verkeerd deed, weet ik dat juist die acties mij veel opbrachten. Ze leerden mij dat ik mens ben met tekortkomingen. Deze fouten en leermomenten maken mij tot wat ik ben, ze brachten mij zelfrespect, en des te meer realiseer ik mij gelukkig te zijn geen politicus te zijn. Als politicus mag je schijnbaar geen spontane fouten maken, zeker geen sorry zeggen of eens een keer spontaan uit de band springen. Daar wil je als politicus toch niet aan denken! Nee, als politicus moet je draaien en ‘rechtlijnig’ zijn, vooral niet uit je rol vallen, ook al ben je het niet eens met je eigen beslissing. Wat een ellende lijkt mij dat wanneer je als minister niet eens meer spontaan mag beslissen over een Nederlandse jongen van 18 jaar. Waren sommige mensen die het voor het zeggen hebben maar iets spontaner. De wereld zou er een stuk prettiger uitzien.

Even voorstellen: Harry Vonk

Mijn naam is Harry Vonk en er zijn voor mij meerdere redenen te benoemen om een blog te schrijven. Allereerst vindt iedere schrijver het leuk om gelezen te worden en ik vorm geen uitzondering op deze regel. Verder ben ik van mening dat er iedere dag enorm veel leuke dingen om ons heen gebeuren en dat de meeste mensen, man of vrouw, die niet zien. Daarom ga ik proberen met de regelmaat van de klok de aardige dingen die mij opvallen in het dagelijkse leven te beschrijven. De kranten halen al meer dan voldoende negatieve zaken aan, nietwaar! Wie wil reageren, mailt naar harry.vonk@hotmail.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *