Harry’s Blog: Welverdiende rust

Na vier weken te zijn weggeweest, is mijn vakantie over. Althans, mijn dochtertje mag over zeven dagen weer naar school, groep drie alweer. De vakantie behoort rust en ontspanning te geven. Je leert nieuwe mensen kennen, je ontdekt nieuwe plekjes op aarde, ver weg of dichtbij en je eet eens iets anders. Op de kleine vakantieonenigheden tijdens het tent opzetten, route bepalen, activiteit kiezen, et cetera na, kun je best stellen dat wij Hollanders geen slechte vakanties hebben.

Slapen op vakantie

Slapen op vakantie is voor kinderen altijd spannend. Nieuwe omgeving, nieuwe indrukken, nieuwe vriendjes en vriendinnetjes, andere activiteiten. Iedere ouder weet het: ze gaan gewoon wat later naar bed tijdens de vakantie. Gelukkig slaapt die van mij ’s morgens ook ietsje langer uit dan thuis, alleen compenseert dat uitslapen niet recht evenredig de tijd die ze later naar bed gaat, of beter, het tijdstip waarop ze eindelijk in slaap dondert. Uiteindelijk maken wij ’s nachts ook minder slaapuurtjes dan normaliter in het werkzame leven.

Vakantie activiteiten

Vroeger las ik één à twee dikke boeken per week uit op vakantie. Tussen het lezen door at ik wat de omgeving bood, ik deed allerlei activiteiten van bergsporten tot aan het bezichtigen van musea en kastelen toe. Tegenwoordig is vooral belangrijk dat er een zwem(bad)watertje in de buurt is, dat er andere kinderen zijn, dat er een speeltuin is, dat er kinder(pretpark)activiteiten en dergelijke zijn. Van de drie meegebrachte boeken las ik er slechts eentje half uit. Tsjaa, dat hoort er nu eenmaal bij en het gaat vast over, houd ik mijzelf voor, ‘als ze ouder wordt’. Hoewel, wat krijgen we dan weer? Uitgaan? Vriendjes? Het eerste biertje? Pffff.

Eenmaal thuis

Zo snel als ze op vakantie een nieuw ritme ‘aanleert’, zo langzaam lijkt ze het af te leren. Uiteraard is dat onze eigen schuld en aangezien wij slechts één kind hebben zijn we op dat gebied geen ervaringsdeskundigen. De anderhalf uur die ze nu weer eerder in bed moet, leer je haar niet één, twee, drie af. Iedere avond wederom hetzelfde liedje. Niet willen of kunnen slapen, met allerlei smoesjes om wakker te blijven. Creatief is ze wel, vooral in het bedenken van excuses waarom ze nog niet slaapt. Het varieert van: ‘Ik heb nog dorst’, tot ‘Er zitten muggen op mijn kamertje’.

Weer aan het werk

Vandaag zit ik achter mijn computer, administratie, aan het werk, en alles wat erbij hoort. De vakantie was bedoeld voor mijn rust, alleen denk ik dat de realiteit anders is. Ik sliep minder dan thuis, las minder dan thuis, deed minder dingen voor mezelf dan thuis, et cetera. Eigenlijk ben ik niet zo fit als ik gewend ben. Kortom, tijdens een jaar hard werken heb ik meer rust dan op vakantie. Dit alles kan ik mijn dochtertje uiteraard niet kwalijk nemen. Ze verdient alle aandacht en ze is ook heel erg lief. Alleen denk ik dat ik voortaan lekker thuis blijf, in de vertrouwde omgeving, met vertrouwde ritmes, vertrouwde speeltuinen, activiteiten, eigen bank om mijn boeken te lezen. In slaap vallen op vertrouwde momenten in een vertrouwd bed. Vakantie is immers bedoeld om tot rust te komen. Home sweet home.

Even voorstellen: Harry Vonk

Mijn naam is Harry Vonk en er zijn voor mij meerdere redenen te benoemen om een blog te schrijven. Allereerst vindt iedere schrijver het leuk om gelezen te worden en ik vorm geen uitzondering op deze regel. Verder ben ik van mening dat er iedere dag enorm veel leuke dingen om ons heen gebeuren en dat de meeste mensen, man of vrouw, die niet zien. Daarom ga ik proberen met de regelmaat van de klok de aardige dingen die mij opvallen in het dagelijkse leven te beschrijven. De kranten halen al meer dan voldoende negatieve zaken aan, nietwaar! Wie wil reageren, mailt naar harry.vonk@hotmail.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *