Hem en haar: Mannen en kritiek

Lieve Tiny, Tere zieltjes, dikke duimpjes, dikke buikjes en noem het al maar op. Je hebt geen dikke duim nodig om over voldoende verbeeldingskracht te beschikken, waardoor mijn verhaal over de grote voorjaarslenteschoonmaak direct in een ander perspectief komt te staan. Jij als volmaakt geëmancipeerde vrouw bent gewend te klagen als het je eigen werkzaamheden en tijdsinvulling betreft. Het is dan wel schrikken, geef ik toe, wanneer je mijn blog leest en je jouw zienswijze over de geëmancipeerde man in duigen ziet vallen. Toegeven dat het even slikken is dat er ook volmaakte geëmancipeerde supermannen bestaan, is in dit stadium waarschijnlijk een te grote stap. Ik zal het daarom niet van je vragen.

man o man, wat een geklaag

Wij geëmancipeerde mannen zijn gewend kritiek te krijgen uit de hoek van de geëmancipeerde vrouw. Al sinds de komst van de Dolle Mina’s hebben wij mannen het zwaar te verduren. Niet dat wij daaronder lijden of dat je ons hoort klagen hoor. Nee, wij weten beter en denken: “Ach laat ze maar klagen”. Klagen is een vrouwen ding, doorpakken een mannending, kijk maar in de vrouwenbladen dan zie je hiervan direct een bevestiging.

Je hebt nu eenmaal mannen én vrouwen

Verder valt mij op dat je vrouwelijke feedback goed weet te benoemen wat vrouwendingen en mannendingen zijn. Hé, de geëmancipeerde vrouw denkt toch niet in die termen! Alles wat een man kan, kan een vrouw toch ook! Jij schrijft: “Wie zet nu de vuilnis buiten? Wie gaat de lekke fietsband van mijn mountainbike plakken? Wie gaat nu de buitenkant van mijn huis schilderen?” Gelukkig heb je ook de oplossing, want je geeft je bloedeigen kind groeihormonen. Althans de gedachte en het idee spelen door je hoofd. Eigenlijk ben ik wel benieuwd wat jouw man, die je buiten de deur hebt gezet, daarvan vindt. De verzorging van je bloedeigen kind! Mannending of vrouwending? Houd vrouwen uit de buurt van pillen en kids zou ik zeggen.

De vrouw en de ideale man

Het fraaiste vind ik nog dat jij als perfect volmaakte vrouw er genoegen mee neemt dat wij mannen niet zulke Übermenschen zijn zoals jullie vrouwen dat wel zijn. Iets wat sowieso opvalt wanneer je de “vrouwen”bladen openslaat. Vrouwen weten altijd precies te vertellen waar wij mannen aan moeten voldoen om perfect te zijn. Vrouwen hebben ook voor alles een oplossing hè, geweldig! Het liefst zien jullie ons lang, verzorgd, attent, beleefd, hardwerkend, zorgzaam voor vrouw en kind, behulpzaam, gespierd (klein laagje vet mag), niet kaal, lief, luisterend oor, hoog opgeleid, intelligent, goede gesprekspartner, geïnteresseerd in cultuur en alles wat jou als vrouw boeit, geen voetballiefhebber, wijn geen bier, fit, humor (geen Engelse humor maar die van jullie), goede minnaar ’s morgens, ’s middags en ’s avonds, goede gastheer en goede kok, et cetera. Best grappig, ik kan ze allemaal opsommen zonder de bladen te lezen. Kun je nagaan welk surrealistisch beeld vrouwen creëren van de moderne ideale superman! Pffff, dat lijkt mij veel vermoeiender dan al die taken die ik tot voor kort nog op mij nam. En nooit zie ik iets geschreven hoe vrouwen aan hun tekortkomingen kunnen werken. Ach natuurlijk, vergeten, vrouwen hebben geen tekortkomingen! Hoe kon ik het vergeten? Dom van mij! Dom, dom, dom!

De oplossing voor het verschil tussen mannen en vrouwen

Vrouwen mogen er zijn met hun voorkomen en al hun tekortkomingen. Ik neem ze voor lief zoals ze zijn en laat ze maar met rust als hun opruimwoede weer eens de kop opsteekt. Laat ze maar denken dat wat in de bladen staat de realiteit van alle dag is. Wij supermannen houden het hoofd koel, wij weten wel beter!

Even voorstellen: Harry Vonk

Mijn naam is Harry Vonk en er zijn voor mij meerdere redenen te benoemen om een blog te schrijven. Allereerst vindt iedere schrijver het leuk om gelezen te worden en ik vorm geen uitzondering op deze regel. Verder ben ik van mening dat er iedere dag enorm veel leuke dingen om ons heen gebeuren en dat de meeste mensen, man of vrouw, die niet zien. Daarom ga ik proberen met de regelmaat van de klok de aardige dingen die mij opvallen in het dagelijkse leven te beschrijven. De kranten halen al meer dan voldoende negatieve zaken aan, nietwaar! Wie wil reageren, mailt naar harry.vonk@hotmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *