Hoe eenzaam ben jij?

Ik hoor net op de radio dat 1 op de 10 mensen in Nederland zich ernstig eenzaam voelt. Dat betekent dat ze op een vragenlijst van 11 vragen, minstens 9 vragen negatief beantwoorden. Vragen als ‘Ik heb genoeg echte goede vrienden’ en ‘ik voel me thuis bij de mensen om mij heen.’ Schokkend, zeker als je bedenkt dat een percentage van 20 zich matig eenzaam voelt. Samen dus 30% eenzame mensen!

Sociale contacten

Annie Lennox zong in ‘Loneliness‘: ‘Loneliness is a place that I know well, It’s the distance between us and the space inside ourselves’. Je kunt heel eenzaam zijn binnen in jezelf, omdat niemand je begrijpt, omdat je liefdesverdriet hebt of iemand zo vreselijk mist. Maar je kunt ook eenzaam zijn omdat je de broodnodige sociale contacten mist. Dit is de eenzaamheid waarop de Week van de Eenzaamheid zich richt. Sociale contacten zijn essentieel voor het welbevinden van mensen. Onderzoek toont aan dat sociale contacten heel belangrijk zijn om je verbonden te voelen met anderen, geworteld te zijn in de samenleving en zich gewaardeerd te voelen. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit naar gelukkig ouder worden blijkt dat ouderen die meer tijd besteden aan activiteiten in de sociale, fysieke en cognitieve sfeer zich substantieel gelukkiger voelen dan ouderen die meer tijd besteden aan rusten of aan huishoudelijke taken. Eropuit lijkt dus het devies. Maar wat als je door ziekte of gebreken niet zo mobiel bent? Dan moet de samenleving dus naar jou toe.

Verwachting

Op eenzaamheid rust een taboe. Er is geen contact en de mensen om de eenzame persoon heen weten niet hoe ze daarmee om moeten gaan. Gewoon op iemand afstappen is lastig, vaak verliezen de eenzamen ook de sociale vaardigheden om een goed gesprek op gang te brengen of om te genieten. Nogal logisch als je je eenzaam voelt. De meeste kans maken mensen die toch al contact hebben, zoals (verre) familie, vrijwilligers, mantelzorgers, buren en buurtgenoten.

Doen we er wat aan?

Wat nu als we eens afspreken deze week, maar ook al de weken daarna eens goed om ons heen te kijken. En dan een hand uit te steken, even een kopje koffie te gaan drinken, of met het hondje lopen, een boodschap met iemand doen of een kaartje sturen. Alles is goed. En denk ook aan de mensen die eenzaam zijn, maar niet alleen. Je kunt in een relatie ook behoorlijk eenzaam zijn. Roxy Music zong het al: ‘Loneliness is a crowded room‘. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *