Hoe goed ben jij met complimentjes?

1 maart is het Nationale Complimentendag. Een mooi moment om bewust aandacht te schenken aan je partner of (zaken)relaties. Gebrek aan waardering is in het bedrijfsleven de nummer één oorzaak van voortijdig vertrek van medewerkers. Wat op de werkvloer geldt, geldt ook voor thuis of in je vriendschappen.

Tips om te complimenteren
Complimentjes hoeven niet altijd in woorden te worden uitgedrukt. Wat te denken van de tijd en aandacht nemen om eens écht naar de ander te luisteren. Daarmee zeg je: wat jij denkt is waardvol. En dat klinkt weer als een compliment. Een andere manier van nonverbaal complimenteren is het geven van een attentie. Maar het meest simpele is om gewoon iets aardigs te zeggen. Wat zie je er leuk uit, wat heb je dat goed gedaan, wat gezellig dat je er bent, het eten was heerlijk… Het is niet moeilijk iets positiefs op te merken. Gek genoeg is het voor sommige mensen wel lastig iets positiefs te zeggen. Wanneer je jezelf daarin herkent probeer dan op 1 maart eens uit wat er gebeurt wanneer je iemand een compliment maakt. Met als beloning een complimentje aan jezelf.

Tastbare complimentjes
Helemaal leuke complimentjes om uit te delen zijn cadeautjes. Zeg het met bloemen, geef een kleine persoonlijke attentie of iets om samen van te genieten zoals een etentje of bezoekje aan film of theater. 

 

 

 

 

Een gedachte over “Hoe goed ben jij met complimentjes?”

  1. Leuk dat jullie ook even bij de Nationale Complimentendag stilstaan en compliment voor het artikeltje zelf. Eén nadrukkelijke kanttekening echter bij jullie laatste alinea/suggestie. Het is PERTINENT NIET de bedoeling dat er op 1 maart cadeaus of andere producten/diensten worden gecombineerd met een ‘compliment’. Het unieke van deze dag is dat het i.t.t. vader- moeder- valentijn- & secretaressedag geen ‘commerciële dag’ is en het succes dan ook niet gekocht kan & mag worden. Zie de ‘spelregels’ op de site: http://www.nationalecomplimentendag.nl/spelregels.html
    Met vriendelijke groet, Hans Poortvliet, Nationale Complimentendag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *