Kaizen jij al?

Kaizen? Hoe bedoelt u? Het klinkt zweverig maar het is een methode uit het bedrijfsleven om de effectiviteit en kwaliteit binnen het bedrijf te verhogen. En wat binnen het bedrijfsleven kan, kan ook binnen je persoonlijke leven. Bij Kaizen komt het er op neer dat je doelstellingen niet al te rigoureus aanpakt maar met kleine stapjes. Zweverig of niet: met beide benen op de grond kom je nergens, maar met kleine stapjes uiteindelijk overal.

Kleine gebaren
Juist in de liefde blijkt dat kleine gebaren van enorme invloed zijn. Je hoeft het dus helemaal niet groots aan te pakken om er voor te zorgen dat je geliefde écht geïnteresseerd in je blijft. Zet de tv even zachter wanneer je partner thuis komt. Leg plezier in je stem wanneer hij of zij opbelt. Houd je aan afspraken en maak even tijd om naar de dag van je partner te vragen. Dit soort kleine gebaren kosten je weinig tijd maar hebben meer effect dan dure cadeaus of een ‘quality-time-reisje’ in een poging tijd in te halen.

Waarom werkt dit?
Kaizen, het met kleine stapjes groots effect bereiken, klinkt te eenvoudig om waar te zijn. Kaizen werkt omdat je lichaam meewerkt. Bij elk groot voornemen dat je wilt uitvoeren komt een deel van de hersenen in actie dat te maken heeft met overleven. Dit deel ziet jouw grote plannen als ‘gevaar’ op het vertrouwde ritme en wil zich daar tegen beschermen. Dit is de reden dat je zo vaak weer afhaakt wanneer je al te drastisch stopt met roken, snoepen, of een ander levensritme wil volgen. Door deze ‘stressreactie’ slaat het creatieve deel van je brein op slot, en juist dat deel heb je nodig om veranderingen tot een goed eind te brengen. Door geleidelijk en met kleine stapjes je leven te veranderen omzeil je de stressfactoren en bereik je veel beter je doel.

Kaizen-tips
Stop met het verplichte ‘vanaf nu doe ik het helemaal anders’. Het gaat niet werken. Wat wel werkt is elke dag een minuutje bezig zijn met je doel. Je wilt meer tijd met haar? Bel haar even voor een lief berichtje en doe voor de rest wat je moest doen. Positiviteit kost een minuutje, stressen of een schuldgevoel de hele dag. Zorg dat je elke dag heel even op een positieve manier aan je geliefde denkt. Het mooie is: binnen de kortste keren gaat het positieve gevoel overheersen en wil je meer. Voor je het weet heb je alsnog een grote stap gemaakt op weg naar een betere relatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *