Liefdesverdriet is zo gek nog niet

Hersenonderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onderzoeken of er een verband bestaat tussen liefdesverdriet bij jonge vrouwen en het ontstaan van depressies. Het onderzoek richt zich op de vraag welke delen van de hersenen worden geactiveerd bij liefdesverdriet, meldde het UMCG vrijdag.

Depressie veroorzaakt door liefdesverdriet?

De onderzoekers willen weten of dezelfde hersencircuits zijn betrokken bij depressie. Zij willen hiermee antwoord kunnen geven op de vraag of liefdesverdriet en depressie met elkaar vergelijkbaar zijn en of er een verband tussen beide is.

Waarom onderzoekt men alleen liefdesverdriet bij vrouwen?

De onderzoekers kiezen voor vrouwen vanwege de stressgevoeligheid en het hogere risico op depressie. Ook wordt gekeken naar een mogelijk onderscheid tussen recent liefdesverdriet (maximaal enkele maanden) en van wat langer geleden (een half jaar).

Eerder onderzoek naar liefdesverdriet op www.liefdesverdriet.info

Begin 2007 hield de website www.liefdesverdriet.info ook al een onderzoek naar liefdesverdriet. De respondenten hadden intens liefdesverdriet, of onlangs gehad. 90 mensen,van wie 28 mannen en 62 vrouwen van diverse leeftijden, deden mee.

Vrouwen geven zich bloot

Veel meer vrouwen dan mannen reageerden dus op dit onderzoek van de sitebezoekers. Dat zou kunnen komen doordat sowieso meer vrouwen geneigd zijn om dit soort websites te bezoeken of dat het is omdat mannen minder geneigd zijn om zich op dit gevoelige punt bloot te geven. De respondenten waren mensen die veel kunnen lijden, maar dit anderen niet zo zeer kwalijk nemen. Ze hebben veel liefde en dat geeft hen de mogelijkheid intens liefdesverdriet te doorleven. Het onderzoek bracht een opvallend verschil tussen man en vrouw, in de beleving van liefdesverdriet en valse hoop, aan het licht. Mannen zijn kwetsbaarder voor valse hoop dan vrouwen. Een verschil dat om verdere overdenking vraagt.

Bron: telegraaf.nl en www.liefdesverdriet.info

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *