Regelmatig komt de vraag op tafel. En dan zijn we weer een half uurtje zoet. “Wat doe jij met een miljoen of meer?” Iedereen droomt van die ene klapper met een winnend lot. We fantaseren over reizen, stoppen met werken, een dure auto of nieuw huis. We doen lacherig omdat we het niet zouden geloven. Wie zou je het vertellen? En waar laat je zo’n winnend lot? Steek je dat in je portemonnee of verstop je het in je schoen of onderbroek? Voor een aantal mensen per maand zijn dit reële vragen. Zij hadden een winnend lot. Jan Garnaat, voormalig begeleider van prijswinnaars, kent de antwoorden.
Wennen aan rijkdom
Winnaars krijgen geen advies wat ze met hun geld moeten doen. Wel de tip het eerst even een maandje op een rekening te parkeren om aan de rijkdom te wennen. Winnaars krijgen een visitekaartje van private bankiers en regelen daar hun zaken verder mee. Nederlandse winnaars smijten hun gewonnen geld zelden over de balk. Wel koopt bijna iedereen een nieuwe auto. De meeste winnaars zeggen ook niet meteen hun baan op, verhuizen niet naar een villawijk of gaan golven op hun luxe jacht. Wel gaan ze minder werken of boeken een bekend artiest voor hun trouwfeest. Geld lenen aan vrienden komt ook veel voor. Maar daar zit een addertje. Voor je het weet heb je meer vrienden dan de week ervoor. Wanneer je toch geld uitleent is het advies: rente vragen en notaris inschakelen.
Meer luxe
Sommige mensen houden hun fortuin geheim uit angst voor afgunst of geldvragers. Een aantal zegt zelfs niets tegen hun kinderen uit angst dat zij minder ambitieus worden. Toch is het niet handig je prijzengeluk voor je te houden. Buren en familie valt het echt wel op dat je je meer luxe kunt veroorloven. Om roddels te voorkomen kun je maar beter melden hoe dat zo komt.
In december organiseert de Staatsloterij voor prijswinnaars een terugkomdag. Lotgenoten kunnen zo ongestoord hun ervaringen uitwisselen. Een blik waardig die dag is zeker de parkeergarage. Deze heeft dan nog het meest weg van een leuke showroom.
Bron: NRC