Man relatie: Feestdagen

Buiten ligt er griezelig veel sneeuw. Binnen brandt – geheel romantisch – de centrale verwarming. Geen open haard, want daar reageert de thermostaat op, waardoor de rest van het huis zo koud wordt. De kerstboom staat weggedrukt in een hoekje, teneinde nog wat loop- en leefruimte over te houden. Op tafel de restanten van het verkregen kerstpakket. De chocola is al op, de fles slechte bubbels ligt in de kelder op het wijnrek, onderste rijtje, naast de slechte bubbels uit de vorige edities van het fenomeen kerstpakket.

Uitvinden 
Wie heeft het kerstpakket eigenlijk uitgevonden? Wat maakt dat mannen en vrouwen in deze periode een doos met allerlei volkomen overbodigheden moeten ontvangen? Immers, driekwart wordt niet gebruikt of gelijk weggegooid of – erger nog – weggegeven aan bijvoorbeeld schoonfamilie.

Uiteinde
Straks gaan mensen elkaar ‘de beste wensen’ wensen. Merkwaardig, om dat elkaar maar één keer per jaar te wensen. Afgelopen jaar had ik dat bijvoorbeeld in juni veel harder nodig dan in december. Nog erger is: ‘een zalig uiteinde’. Alsof je al op je sterfbed ligt en je van een willekeurige buurvrouw een pijnloze dood krijgt toegewenst. Ik weet natuurlijk wel dat het gaat om het uiteinde van het jaar, maar toch. Cru is het op z’n minst.

Nabeschouwen
Dat doen we ook, met z’n allen. De belangrijkste politieke momenten, de man van het jaar, de vrouw van het jaar, de politicus van het jaar, de vrouwensportploeg van het jaar, het meest hilarische moment van het jaar, de opvallendste overledene van het jaar. Dit onder het genot van een goed glas wijn, die dan weer niet in het kerstpakket zat. Wat er ook niet in zat: een fatsoenlijke kerstgedachte.

Parttime werken
Helemaal fout aan kerstpakketten en mogelijk de kerstgedachte die er achter zit: invallers en parttime medewerkers krijgen een kleiner kerstpakket. Zij krijgen half zoveel geluk toegewenst en een tamelijk gelukkig Nieuwjaar in plaats van een héél gelukkig Nieuwjaar. Verschil moet er zijn.

Nieuwjaarswens
Door de kou schuifelend, bedenk ik de mooiste nieuwjaarswens die er is: ‘Ik hoop dat een ieder dat overkomt, dat hem of haar het liefste is.’ Ondertussen ligt er buiten nog steeds griezelig veel sneeuw. Dat was de wens van mijn kinderen, sneeuw! Zo makkelijk kan het allemaal zijn.

Meer over Feite Hofman
Feite
Hofman is een 39-jarige Arnhemmer, heeft een gezin met vrouw en twee
kinderen. In juni kwam ‘Feitmans!’ uit, een verzameling geestige en
ontroerende columns en verhalen. Raoul Heertje schreef er het voorwoord
voor. Wekelijks blogt Feite voor manOman over zijn visie op de
man-vrouwrelatie. Lees meer op www.feitmans.nl.

Een gedachte over “Man relatie: Feestdagen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *