Man relatie: Sinterklaas en Zwarte griet?

Vandaag is het vijf december, de dag van Sint Nicolaas. Zelf – met nog één half gelovig kind – houdt de goedheiligman mij nog altijd bezig, los van de jaarlijkse familiefeestelijkheden, scherpe gedichten en traditie. Zoals overal in onze maatschappij, wordt ook dit feest onvoorstelbaar uitgemolken, ten behoeve van economie en winstverwachting.

Kerstmanconcurrent
Al meer dan een bekend geluid: steeds vroeger valt de kersttijd in Nederland en steeds meer op een Amerikaanse manier. Waar kerstcadeaus hier van oorsprong niet voorkwamen, zijn we onder druk van de Amerikanen steeds meer en ook steeds vroeger ons gaan bezig houden met iets wat cultureel ver van ons bed staat: het vieren van kerst naast of in plaats van Sinterklaas. Ik doel niet op de christelijke kant van het vieren van kerst; wel op de fel fluorescerende rendieren in voor- of achtertuin die straks diverse buurten in Nederland weer gaan ontsieren. Het tegengeluid gebiedt ons: geen kerstversierselen voor dat Sint weer naar Spanje is vertrokken!

Sinterklaasjournaal
Behalve het hier bovenstaande reeds bekende geluid heeft de Sintlobby zelf ook niet stil gezeten. Zo is er het Sinterklaasjournaal, heeft elke zichzelf respecterende commerciële zender ook een of ander Sintfeuilleton, verschijnt er de laatste jaren elke winter een speelfilm met de Goedheiligman in de hoofdrol, worden chocoladeletters door groene Sinten aangeprezen, en mogen daar zelfs de rode tabberd en mijter voor wijken. Sint verslaat de Kerstman als milieuvriend! Hoog tijd voor de Kerstman iets terug te doen op dit vlak, zeker met die smeltende Noordpool in het vooruitzicht. Reken maar dat we volgend jaar een milieutechnische tegenzet van hem kunnen verwachten.

Te gek en kindonvriendelijk
Zo verpesten wij als volwassenen deze prachtige feesten steeds meer. Met als absoluut dieptepunt in mijn ogen: de verschijning van de moeder van een Zwarte Piet bij Sinterklaas in het gelijknamige journaal. Nota bene op een zogenaamd tien minutengesprek! Zijn ze nu helemaal gek geworden! Zwarte Pieten hebben geen moeder! Sinterklaas is niet hun vader! Het idee alleen al, dat Zwarte Pieten seks kunnen hebben en Kleine Zwarte Pietjes kunnen verwekken is weerzinwekkend! Laat dit nu in elk geval zoals het was! Niet alles hoeft hipper en moderner gemaakt! Het feest is van de kinderen en niet van ons volwassenen.

Meer over Feite Hofman
Feite Hofman is een 39-jarige Arnhemmer, heeft een  gezin met vrouw en twee kinderen. In juni kwam ‘Feitmans!’ uit, een verzameling geestige en ontroerende columns en verhalen. Raoul Heertje schreef er het voorwoord voor. Wekelijks blogt Feite voor manOman over zijn visie op de man-vrouwrelatie. Lees meer op www.feitmans.nl.

 

Een gedachte over “Man relatie: Sinterklaas en Zwarte griet?”

  1. Chapeau! Wat een onzin inderdaad om een hele familie om de goedheiligman heen te bedenken. Handen af van Piet en Sint!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *