Man vrouw relatie: Internet dating

Hai Ralph,
Ben jij ook zo blij met je vaste relatie? Ja, natuurlijk, niets mooier dan je ware liefde ontmoeten. Dat vinden heel veel mensen, en die zijn dan ook allemaal op zoek. Dan moet je dus daten. Want zomaar in de trein tegen iemand zeggen dat je met die persoon uit wilt levert opgetrokken wenkbrauwen op. In het gunstigste geval. Nee, daten doe je via internet dating sites. Zo deed ik het ook, met mijn lief. Dat is al wel lang geleden. Toen je het nog niet kon vertellen dat je deed aan internet dating. Dat was sneu.

Sex op je eerste date
Hoe anders is het nu. Ik denk dat ik wel weet hoe dat komt. Zolang de potentiële nieuwe partner nog virtueel is kun je hem of haar naar eigen inzicht kleuren. Je verzint allerlei eigenschappen die je wel aardig lijken. En komt het dan van daten, dan komt het ook van dattum, bereid tot geloven in je eigen creatie. Wist je dat 70% van de singles er lustig op los vrijen tijdens een eerste date? Daar hoorde ik niet bij trouwens.

Intimiteit
Tenminste, definieer vrijen. We hebben wel onwijs gezoend. En toen dacht ik. ‘Oké, nu stoppen, dit is écht een leuke man.’ Opeens klopte het niet om gelijk all the way te gaan. Niet uit preutsheid maar uit respect. Vind je dat raar? Ik wilde niet dat mijn toekomstige BLE – Best Love Ever – me easy zou vinden. Hallo… We hadden het hier over serious business. Ik wilde dat hij me spannend zou vinden maar toch correct. Dat is toch eigenlijk ook raar? Toen ik werkelijk iets begon te voelen werd ik kritisch en zuinig. Wat denk jij, is er een soort van onzichtbare ‘ach-wat-maakt-het-uit-internet-dating-code’ zodra het om daten gaat? Een soort van spel dat je niet meer wilt spelen zodra iemand je raakt en anonimiteit weet om te zetten in intimiteit?

Liefs, Bo

Ha die Bo,    
Elke date herbergt een belofte. De belofte van een overlap tussen wat er is, en wat je wilt dat er is. Dat is het verneukeratieve met internet daten. Chatten en mailen is het ideale platform om al je zwakke punten te maskeren, al je onhebbelijkheden weg te laten en al je wensen te projecteren. Het ideale platform om verliefd te worden op iemand die niet bestaat. Want niemand is zijn virtuele alter ego. Zelfs ik ben een vlotte oneliner-koning als ik achter de computer zit. Da’s even schrikken als ik face to face wat gereserveerd en verlegen blijk te zijn. Ik weet er alles van, want ik ontmoette mijn lief op Hyves. ‘Je was toch anders dan ik dacht,’ zei ze laatst, met een glimlach, want anders was goed.

To the next level
Iets anders. Een vriendin van mijn lief is ook aan het daten. Ze vond een fijne man en heeft laatst de term ‘exclusief’ gedropt in ons leven. Exclusief. Al het goede komt uit Amerika, zullen we maar zeggen. Amerikanen daten volgens strikte codes. Alles is gescript, van de eerste ontmoeting, het moment dat je terugbelt, wat het betekent als de ander voor je kookt, hoe te reageren als je mee mag naar een activiteit waar ook zijn of haar vrienden zijn. Een belangrijke stap, meestal na een paar maanden, is om het ‘to the next level’ te brengen. The next level, da’s dus die exclusiviteit. Tot dat moment mag je daten en de liefde bedrijven met wie je maar wilt, zonder dat iemand er iets van mag zeggen. Voordat het ‘exclusief’-woord is gesproken, is het dus maar beter om je niet te laten raken.

Regels van het online daten
Ik denk dat internet dating die manier van partner zoeken ook naar ons land heeft gebracht, maar dan zonder regelboekje. En dat er in Nederland nog heel veel mensen rond lopen die niet geloven in die American Way. Er lopen nog altijd mensen rond die liever echt willen. Die zich liever laten raken, dan dat ze zich aan de regels houden. Dus, in alle bescheidenheid, en vanuit mijn heel gelukkige en comfortabele zetel in mijn vaste relatie, heb ik een tip voor hen die écht een ware zoeken. Check meteen of jij en je potentiële liefde het online datingspel volgens dezelfde regels spelen. En blijf dan bij je eigen regels. Des te meer kans er is op overlap tussen wens en werkelijkheid.

Groeten van Ralph

Ralph Ploeger over Ralph
‘Ik ben van negen maanden na de finale. Als Cruyff een paar keer had gescoord, was ik er misschien niet eens geweest. Ik ben forens en stukjesschrijver. Ik ben vader en ex. Gepromoveerd en geblesseerd. Ik ben van de woorden en voor de liefde. Van het denken en van het doen. En soms, als buiten de zon schijnt en mijn krullen mooi doet glanzen, dan lijkt het net of ik een zorgeloze beachboy ben. En dat geeft niks…’
Je vindt Ralph ook op www.ralphp.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *