Man vrouw relatie: Vaders met reputatieschade

Zeg Marc, hoe zit dat bij jou thuis? Heb jij al last van reputatieschade? Een kwart van de werkende vaders vindt het lastig om aan hun baas te vragen of ze minder kunnen werken zodat ze meer bij hun kinderen kunnen zijn. Het zou ze aanzien kosten op het gebied van werk en carrière en daardoor zou de man reputatieschade oplopen. Tenminste, dat is hun angst. Geloof me, vrouwen vinden het net zo lastig om richting werkgever kenbaar te maken dat ze ook graag hun zorgtaak willen uitvoeren. Zij weten het alleen van zichzelf dus beginnen ze op voorhand al niet aan een fulltime baan.

Reputatieschade 

Dus werkt papa over het algemeen fulltime en mama parttime. Zo ontstaat er een constructie die lastig te doorbreken is, want twee parttimers in the house heeft wel wat financiële consequenties. De uitspraak van Cohen dat mannen ‘voltijd-min’ zouden moeten gaan werken en vrouwen juist meer aan de slag zouden moeten, is in mijn ogen zo gek nog niet. Vaders werken nu vaak 40 uur per week buiten de deur, moeders 20. Wat is er mis met 2×32? Tackel je meteen het gezeur dat we de economie te kort doen met al die deeltijd papa’s. Toch liep Job zelf, met zijn uitspraak, de nodige reputatieschade op.

Afwezige vader

Het is maar net door welke bril je kijkt. Door de ogen van vrouw en kind bezien kan ik het me nauwelijks voorstellen dat je als man reputatieschade oploopt wanneer je meer thuis wilt zijn om te zorgen. Kom op zeg, dan ben je wel een hele slechte pannenkoekenbakker, zwemclubbrenger, knutselwim of voorleespapa. Weet je wat het is, Marc, jij bent coach. Mag ik even weten hoeveel mensen jij in je praktijk tegenkomt die klem lopen op een minder fijne binding vanuit hun jeugd? Zeg iets dat stoelt op een afwezige vader. Of, ook niet zeldzaam, een gefrustreerde moeder die haar carrière aan haar neus voorbij zag gaan en dat ergens toch niet kon verkroppen met alle onderhuidse spanning van dien. En vervolgens wil ik je vragen hoeveel werkgevers je op de stoel hebt zitten omdat hun werknemers geen 5 dagen maar liever 4 dagen willen werken? Need I say more?
Werkzame groet,
Bo

Hai Bo,

Ga er maar eens lekker bij liggen Bo, op de sofa van de reputatieschadecoach. Even relaxen… Niet aan het werk denken… Weet je wat jouw reputatie is? Als je deze vraag direct kunt beantwoorden, dan heb je waarschijnlijk net een enquête gehouden onder je vrienden, collega’s, gezin, familieleden, blog-lezers en wildvreemden. Reputatie is hoe anderen jou zien en wat ze over je geloven, ongeacht of het waar is of niet. Iedereen afzonderlijk zal jou anders zien, zelfs binnen bijvoorbeeld je familie, en dus zal ook je reputatie per persoon verschillen. Je kunt met een enquête natuurlijk wel een beetje manipuleren wat mensen van je vinden en dan kijken welke gemiddelde score daar uitkomt. Maar kun je daar wat mee?

Papa is de held

Als ik nu eens kijk hoe dat hier thuis gaat. In de ogen van mijn kinderen ben ik pappa. En daar hoort voor hun bij dat ik lief ben, maar ook stoer, sterk, alleskunner, knuffelaar, durfal, slim. Dat ik ook lekker gek met ze kan doen. Ik ben hun held, ze zetten me op een voetstuk. Mijn vrouw ziet dit toch allemaal ietsje anders. Ze vindt me meestal wel lief, maar lang niet altijd. Het stoere is er wel een beetje vanaf, ze noemt me soms zelfs watje. Sterk ben ik in haar ogen ook, maar ze kan niet altijd op me bouwen. Ze zal zeggen dat ik zeker niet alles kan en qua slimheid ook regelmatig het onderspit delf. Beslissingen nemen durf ik ook niet altijd, dus stel ik ze uit. Iets wat ik bij lekker intiem knuffelen dan weer niet doe. Waar heb ik nu reputatieschade opgelopen bij mijn vrouw?

Baas voor het blok

Kijk Bo, als ik op een dag thuiskom en tegen mijn vrouw en kinderen zeg dat ik iets minder ga werken om wat vaker thuis te zijn, dan scoor ik als vader en partner vast belangrijke punten. Dan moet ik natuurlijk niet vergeten om in die thuistijd ook iets aan het huishouden te doen, anders is mijn reputatie direct een stuk minder. Als ik op het werk het minder werken met mijn baas ga bespreken, dan is het raadzaam dat wel op een open manier te doen. Bazen houden nou eenmaal niet van onaangename verrassingen waar ze ogenschijnlijk geen invloed op hebben. “Baas, ik heb besloten om maar eens wat meer tijd aan mijn gezin te besteden. Dus ik had bedacht 1 dag minder te gaan werken en wel op de woensdag.” Wat denk je hoe de baas zich zou voelen? Voor het blok gezet! Grote kans dat hij hier dwars tegenin gaat. Jouw reputatie bij de baas is flink aangetast. En andersom trouwens ook.

In politiek reputatieschade schering en inslag

In de politiek, nu natuurlijk heel actueel, is reputatieschade schering en inslag. In de afgelopen verkiezingstijd werd een uitspraak van een politicus soms flink uit zijn verband gerukt en vervolgens uitvergroot, vooral door de media. Dan gaan veel mensen dat natuurlijk geloven, waar of niet waar, met als gevolg dat de reputatie weer een deuk heeft opgelopen. Balkenende kan nu in ieder geval zijn thuisreputatie weer wat gaan opvijzelen.
Als hij bij mij op de sofa wil komen liggen, dan moet hij toch even geduld hebben. Er is een wachtlijst met mensen die op de één of andere manier tegen problemen aanlopen die je best kunt aanmerken als angst voor reputatieschade. Om je een idee te geven zal ik een fictief voorbeeld geven, want ik heb integriteit hoog in het vaandel.

Reputatiemanagement

Stel er is een manager die de werkafspraken voor zijn afdeling wil veranderen, maar de medewerkers accepteren dit niet. Er is al een kloof en de standpunten verharden zich. Je zou kunnen zeggen dat er sprake is van wederzijdse reputatieschade. Deze manager komt bij mij met de vraag om zijn medewerkers te coachen. Eigenlijk wil hij mij voor zijn karretje spannen om de medewerkers zijn standpunt op te dringen.
No way! Hij ligt bij mij op de sofa en het draait om hem. Bij de analyse wordt duidelijk dat jeugdtrauma’s, frustraties, onmacht en onzekerheid een belangrijke stempel drukken op wie hij is en wat hij doet. Het is prachtig werk als coach om te zien dat deze manager frisse nieuwe inzichten krijgt en zelf de problemen kan oplossen die eerder speelden. Met wat reputatiemanagement is zijn imago bij zijn medewerkers zelfs beter dan voorheen. En dat neemt hij ook nog eens mee naar huis, waar hij zonder frustraties lekker gek met zijn kinderen kan doen. En ook meer aandacht heeft voor zijn vrouw.

Warme groet,

Marc 

Marc Faber over Marc Faber
“Sinds 1965 kan ik de wereld en haar bewoners met mijn eigen zintuigen waarnemen. Als klein kind begreep ik vaak niet waarom mensen bepaalde dingen zeiden en deden. En dat intrigeert me nu nog steeds. Ik begeleid kernkrachtige transformaties van mensen (Humanalytics) en organisaties (Biznalytics).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *