Man wordt onzeker van mooie vrouw

Wanneer het zweet je uitbreekt bij het zien van een mooie vrouw, ben je niet de enige. Het was al bekend  dat vrouwen zich onzeker gaan voelen bij het zien van een hot babe. Mannen hebben daar ook last van. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen worden ongelukkiger van het kijken naar oogverblindende vrouwelijke modellen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Human Communication Research.

Afbeeldingen
De onderzoekers keken naar het effect dat afbeeldingen van mooie vrouwen had op het zelfvertrouwen van jonge mannen. Ze deden dit met gebruik van mannenbladen. Wat bleek? Mannen die veel naar droomvrouwen keken, stelden zichzelf gedurende de dag vaker vragen als ‘hoe zie ik eruit?’ In een tweede experiment maakten de onderzoekers drie groepen: één die naar mooie vrouwen keek, één naar mannenmode en één naar filmtrivia. De vrouwenkijkers toonden zich het meest onzeker.

Concurrenten
Opvallend was dat de groep die naar de goedgeklede mannen keek, zelfs minder onzeker was dan de filmlezers. Door knappe concurrenten lieten deze mannen zich dus niet van de wijs brengen – een duidelijk verschil met vrouwen, die zich juist vaak met hun rivalen blijken te vergelijken.

Verwachtingen
Volgens de onderzoekers kijken mannen niet naar elkaar, maar naar hun doel – ze verwachten aan hoge eisen te moeten voldoen om de zo gewilde vrouw te veroveren. Dit werd bevestigd toen dezelfde mooie vrouwen werden afgebeeld met ‘gewone’ mannen als partners. Mannen die dit beeld zagen, maakten zich geen zorgen meer.

Bron:nrc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *