Oprah stopt

’s Werelds meest invloedrijke vrouw stopt ermee. Na 25 tv-seizoenen is het wel mooi geweest. Een mooi rond getal. In september 2011 wordt de laatste aflevering uitgezonden van The Oprah Winfrey Show. 

langstlopend
Oprah begon als 19 jarige als presentatrice bij een lokaal radiostation, maar maakte niet veel later de overstap naar tv. Ze verdient naar schatting 184 miljoen euro per jaar en haar programma wordt in 160 landen uitgezonden. Het is het langstlopende praatprogramma van de VS. 

Succes
Wat is het succes van Oprah? Zoals met alles is het niet te vatten in een begrip. Een hit is zelden te voorspellen. Oprah is een succes omdat ze geen formule is. Oprah is Oprah en bovenal menselijk. Een vechter, open en warm. En oké, best zakelijk en haar shows werden een formule, maar haar oprechtheid was er eerder en haar menselijkheid is gebleven. In persoon is ze niet het uitgekiende concept waarmee vroeg of laat door de mand gevallen wordt.

Helden
Oprah is menselijk. Dat zal haar grootste kracht zijn. Ze is eerlijk en niet perfect, donker (25 jaar geleden in Amerika best nog een ding wanneer je succesvol was), te dik en heeft geen huisje-boompje-beestje-rolmodel relatie. Ook al iets waar ze in de States verzot op zijn bij hun helden. Toch houdt iedereen van Oprah. The Oprah Winfrey Show is overdag de populairste talkshow in de Verenigde Staten.

De onderwerpen van haar show, meestal van het type ‘hoe overleef ik mezelf’, spreken aan. Waarschijnlijk vooral vrouwen. Voor Oprah ga je even zitten, zo tussen de dagelijkse beslommeringen door. Kopje thee erbij en dan maar kijken. Het kan nog een paar maanden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *