Shoppen maakt intens gelukkig

December is, met alle feestdagen en gezelligheid, een dure maand geworden. De uitverkoop kwam dan ook als geroepen. Uit onderzoek van Batavia Stad Fashion Outlet onder meer dan 1.000 Nederlanders blijkt namelijk dat de helft van de Nederlanders (50%) echte sale-shoppers zijn en meerdere winkels op meerdere dagen bezoeken tijdens de uitverkoop. De reden waarom is ook duidelijk: het maakt gelukkig.

Als je vrouw bent in ieder geval…

Maar liefst 42% van de ondervraagden beoordeelt het geluksgevoel na de aankoop van een nieuw kledingstuk met flinke korting met een cijfer 9 of meer. Bij vrouwen ligt dit percentage zelfs nog hoger, 51% ontleent aan kopen met korting het ultieme geluk en waardeert het met een 9+.
Het meest favoriete item om te shoppen in de sale? Schoenen! Maar liefst 60% van de Nederlanders zegt die net iets te dure schoenen in de sale wel te scoren. De aanschaf van een nieuw pak voor een feestje of voor naar kantoor wordt door de Nederlander minder vaak uitgesteld tot de uitverkoop. Een op de tien Nederlanders (10%) wacht met de aankoop van een dergelijk pak tot de sale. Sanne Bokma, Marketing Manager van Batavia Stad Fashion Outlet, herkent zich hier deels in: “Bij Batavia Stad vind je het hele jaar door alle grote merken met minimaal 30% korting, maar ook bij ons is nu de sale-periode gestart waarin korting op korting gestapeld wordt. Daarin zien we dat bezoekers voor bepaalde items naar Batavia Stad komen, zoals schoenen. Maar juist ook complete outfits, waarmee de bezoekers eigenlijk een hele nieuwe look/garderobe voor zichzelf inslaan, doen het in de sale goed.”

Mannen verzwijgen prijs geshopt sale-item

Het onderzoek van Batavia Stad toont aan dat we ons dus zeer gelukkig voelen wanneer we een kledingstuk met een flinke korting op de kop hebben kunnen tikken, maar hoe reageren we op complimentjes of vragen over dat kledingstuk? Wat opvalt is dat vrouwen een stuk opener zijn dan mannen. 46% van de vrouwen zegt zelf gewoon te vertellen waar en hoe het item gekocht is (t.o.v. 29% van de mannen). De meeste mannen (42%) laten voor de buitenwereld in het midden waar en voor hoeveel geld zij het gekochte item hebben aangeschaft. Bijna een kwart van alle ondervraagden (23%) zegt alleen te vertellen dat het item in de sale geshopt is als er specifiek naar gevraagd wordt. Maar zijn we met z’n allen dan ook echt niet eerlijk? Dat valt mee: zowel mannen als vrouwen liegen zelden over (5% t.o.v. 3%) aanschafprijs en winkel.

Mannen bij lager kortingspercentage over tot aankoop, vrouwen zuiniger

Batavia Stad onderzocht ook of er een bepaald percentage aan korting is waarbij de meeste Nederlanders in actie komen. Bij kortingspercentages van 20-30% gaat een kwart van de mensen al tot aankoop over van “dat ene item” dat bij de gangbare prijs nog boven budget was. De grootste groep Nederlanders (30%) gaat echter pas over tot die aankoop bij 40-50% korting. Opmerkelijk is dat mannen gevoeliger lijken voor lagere kortingpercentages. Zo gaat 38% van hen al over tot aanschaf van het aanvankelijk te prijzige artikel bij een korting tot 30%. Slechts iets meer dan een kwart van de vrouwen wil het item dan al kopen. Zij wachten liever tot “dat ene kledingstuk” nog meer wordt afgeprijsd.

Wat? Sale?

Hoe weten we wanneer de sale van start gaat? Nederlanders blijken behoefte te hebben aan een geheugensteuntje. Zo geeft bijna een derde (29%) van hen aan pas te weten dat de uitverkoop is gestart als zij posters of billboards in het straatbeeld zien verschijnen. Ook wacht een groot gedeelte (23%) op de online nieuwsbrieven van de diverse winkelketens en krijgen daardoor als eerste hun uitverkoopsignaal. Toch heeft ruim een kwart van de vrouwen geen geheugensteuntje nodig. 26% van de Nederlandse vrouwen weten zelf precies wanneer de sale start. Het verschil met hun mannelijke medeshoppers is daarin vrij groot. Van hen heeft slechts 17% geen herinnering nodig om te weten dat de uitverkoop in volle gang is.

Combishopper meest gezien in Nederland

Het onderzoek van fashion outlet Batavia Stad laat ook zien welk type shopper in Nederland het meeste voorkomt. Het Nederlandse publiek vindt zichzelf het meeste (28%) passen bij het type ‘combishopper’. Dit type winkelt regelmatig en koopt zowel in de sale als voor ‘gewone prijzen’. Ook bezoeken zij af en toe outlets. Onder vrouwen zijn combishoppers in grotere mate te vinden, 36% van hen rekent zichzelf tot deze groep. Met 14% van de stemmen herkennen Nederlanders zich het minste in de types die niet zo vaak kleding of zeer gericht kleding kopen en dan in mindere mate naar de prijzen kijken. De meeste Nederlandse mannen herkennen zich, niet geheel in tegenstelling tot het stereotype, in de ‘alleen als het moet shopper’. Deze winkelt alleen als het echt niet anders kan en heeft een voorkeur voor makkelijk en dichtbij.

Altijd sale

Nederlanders die gelukkig worden van korting hoeven niet perse steeds een half jaar te wachten tot de volgende sale weer van start gaat. Bij fashion outlet Batavia Stad krijgen zij het hele jaar door tot 70% korting op nationale en international topmerken. En ook in Batavia Stad is het sale waardoor de kortingen flink kunnen oplopen. Uit het onderzoek dat Batavia Stad deed blijkt verder dat 44% van de Nederlanders 1 tot 2 keer per jaar een fashion outlet bezoekt. Meer dan de helft (53%) gaat speciaal naar een outlet voor het shoppen van nieuwe bovenkleding, 46% gaat voor nieuwe schoenen en 40% hoopt met een flinke korting een hippe spijkerbroek te scoren.

Bron: Batavia Stad Fashion Outlet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *