Verschil man vrouw: Coming-out

Ik ben fan van Jean-Pierre Geelen, journalist, schrijver en tv-recensent van de Volkskrant. Ik kijk altijd uit naar zijn stukjes over tv-programma’s waarover hij met veel humor schrijft. Nooit vervalt hij in die vervelende en voorspelbare afzeikstijl van zijn voorganger Wim de Jong. Jean-Pierre beleefde onlangs zijn coming-out…

…als vogelaar. Zijn bekentenis verscheen in het Volkskrant magazine en viel samen met de verschijning van zijn boek Blinde Vink, waarin hij beschrijft hoe zijn liefde voor vogels ontstond. Het heeft lang geduurd voor hij ermee naar buiten durfde te komen. Geen wonder. “Als je ooit zo wordt ga ik bij je weg”, bromt zijn vrouw steevast onheilspellend bij alweer zo’n vogelaar op leeftijd op tv. Een ringbaardje, kaplaarzen en een groene corduroy ribbroek waarvan het kruis tot op de enkels hangt. Dat is toch het algemene beeld. Zo wil Jean-Pierre niet worden, zegt hij. Maar intussen is hij wel met hetzelfde virus besmet.

Is vogelaar zijn alleen voor mannen?
Nico de Haan, Hans Dorrestein, en nu Jean-Pierre Geelen. Is vogelaar-zijn alleen voor mannen? En ik dan? Ik kijk al van jongs af naar vogels en zoek ze op in mijn Petterson-vogelgids, een erfstuk van mijn vader. Van hem heb ik leren vogelkijken. Ik verheug me op de komst van de gierzwaluwen als voorbodes van de zomer. Ik raak in vervoering als de familie boomklever langs de stam van onze wilg omhoog hipt. En ik roep ‘oh’ en ‘ah’ als ik hoog in de lucht een buizerd zie zweven.
Lang geleden voer ik tijdens een kanogroepsreis over de rivier de Biebrza in Polen. Het stikte er van de ooievaars en kraanvogels. Fantastisch, vond ik. Alleen die mannenvogelaars in onze groep, daar werd ik een beetje moe van. Met hun machotelescoopverrekijkers, gigalenzen en boos gesis als de groep volgens hen weer eens te hard fluisterde.

Zijn er meer vrouwelijke vogelaars zoals ik? Liefhebbers, zonder oubollige camouflagekleding, al te dure verrekijkers en overdreven etaleerdrift? Voor het evenwicht en de beeldvorming zou het goed zijn. Ik ben in elk geval uit de kast. Wie volgt?

©Joke van der Leij, Tekstjuweel, Zeist, www.tekstjuweel.nl

Een gedachte over “Verschil man vrouw: Coming-out”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *