Virtuele werkelijkheid

We vliegen op Parijs. Mijn favoriete stad. Wat een herinneringen liggen hier opgeslagen. Goede herinneringen, slechte herinneringen. De liefde, het verbreken ervan, werk, levenservaring, nieuwe vrienden, oude vrienden, prachtige gebouwen en parken, couscous eten, champagne drinken, Driekoningen vieren, eenzaamheid en ultieme levensvreugde. Allemaal in die ene stad, Parijs.

Smart technology

Voor me zit een oudere Amerikaanse dame. Ook zij is op weg van Montpellier naar Charles-de-Gaulle. Op haar iPad zie ik kinderfoto’s voorbij komen. Van haar kleinkinderen die in Frankrijk wonen, stel ik me voor. Verrukt over die blije kindergezichtjes laat ze de ene na de andere foto aan haar man zien, die aan de andere kant van het gangpad zit. De iPad wordt van de linker- naar de rechterkant van het vliegtuig overgeheveld en ook hij glimlacht breed bij het zien van die lieve smoeltjes. Vertederd denk ik: ‘Waar zouden we zijn zonder foto’s? Hoewel ze steeds verder van de kleintjes vandaan vliegt, is ze toch dichter bij ze dan ooit. Dankzij smart technology. Van de weeromstuit klik ik ook de foto van mijn geliefde even aan op mijn smartphone, ik mis hem. Maar nu zijn we toch even samen.

Echte herinneringen

Hoe ging dat vroeger eigenlijk? In de tijd dat ik nog in Parijs zat, meer dan 20 jaar geleden, had ik een instant klikcameraatje en moest ik na afloop maar afwachten welke foto’s er gelukt waren; herinneringen die tastbaar gemaakt werden, was toch een beetje een gelukstreffer. Er mislukten namelijk ook veel foto’s, door een slechte timing, of een nog slechtere belichting. Herinneringen werden toen voornamelijk in mijn hoofd vastgelegd, gelukkig was ik jong en werkte de bovenkamer nog optimaal. Wij stuurden elkaar brieven. Elke dag naar de brievenbus hopend dat er weer een teken van leven op de deurmat zou vallen. Want op dat moment waren we even samen. Virtueel avant-la-lettre.

Gravity

Hoe zal dat in de toekomst gaan? De Franse kranten geven hoog op over Gravity, de film over een virtueel 3D ruimteavontuur met George Clooney en Sandra Bullock. Straks kan ik mijn geliefde in 3D oproepen, terwijl ik zelf ook door de lucht vlieg. De techniek staat toch voor niets?

Het oude dametje heeft inmiddels haar iPad weer teruggekregen van haar echtgenoot, en begint aan een spelletje Patience. Alleen. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *