Volgens haar: Seksuele vrijheid: goeroe of maagd?

Ik ben een saai meisje dus bij seksuele vrijheid denk ik niet direct: ‘Geweldig, ik ga aan de slag want alles moet kunnen.’ Moeten ligt ver van vrijheid. Bij seksuele vrijheid denk ik ook niet aan wilde party’s. De Grieken wisten daar al raad mee dus weinig nieuws onder de zon.

Onder invloed van kerk en moraal werden dat soort vrijheden aan banden gelegd. Om eeuwen later weer te komen bovendrijven dankzij onze alles-moet-kunnen-cultuur. Of godsdienst ’s mens driften nu beperkt of de media er gretig misbruik van maken, het is eigenlijk even opgelegd. Wat dat betreft kun je jezelf afvragen hoeveel drift er nu werkelijk vrij is en aan hoeveel we geloven te moeten voldoen.

Beetje sneu
Het huidige bombardement aan openheid maakt het er tussen de lakens echt niet makkelijker op. Wat moet ik met al die informatie? Het geeft maar verwachtingen. Seksueel vrij ben je wanneer je zelf kiest wat en wanneer en met wie je seks hebt. Voor de een is dat levenslang een vaste partner, voor de ander zijn het er 20 in één vakantie. In mijn beleving wordt die eerste groep tegenwoordig als beetje sneu beschouwd en de tweede groep als seksgoeroe’s.
Maar wanneer je in een cultuur leeft waarin je een hogere status opbouwt door je seks-quotiënt, heeft dat nog weinig te maken met vrijheid. Er zit nóg een nadeel aan wat geacht wordt seksuele vrijheid te zijn. Misschien alleen op vrouwen van toepassing, maar écht lekker vrijen doe je pas met iemand die jou en je lichaam wat beter kent. One-night stands zijn heerlijk vanwege de emotionele en fysieke spanning, maar om nu te zeggen dat Mister of Miss Just Met You de juiste gebruiksaanwijzing voor jouw lekkerste plekjes perfect kent?

Grenzen
Al te veel seksuele vrijheid breekt vroeg of laat op. Seks is meer dan lichamelijke ontlading. Zeker voor vrouwen een puntje van belang. Ontspannen bezig kunnen zijn met seks heeft veel, zo niet alles, te maken met seksuele vrijheid. Zonder problemen iets niet hoeven heeft net zoveel te maken met vrijheid als alles mogen. De ‘seks sells regel’ bepaalt de norm en dat geeft minder vrijheid dan gedacht. Nu wil ik niet terug naar gesloten marktkraampjes, maar als het dan toch kredietcrisis is, mogen we wat mij betreft wel wat doen aan bezuiniging. Seksuele vrijheid heeft niet alleen te maken met veel mogen, maar ook met grenzen. De kunst zit hem erin te accepteren dat er, ook op het gebied van seks, voor iedereen verschillende grenzen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *