Volgens hem: Fitness is geen sport

Ik las een interview met Arie Boomsma. Dat is niet erg opzienbarend. Als Twitter niet het ongenaakbare woord van 2009 was, dan had Arie Boomsma een goede kans gemaakt. Ja, meneer Boomsma heeft zijn PR redelijk op orde.

Snoepje
Hij schijnt ook nogal ‘het snoepje van de week’ te zijn. Ik zie het niet, maar ik ben dan ook een man. Als hij zijn mond maar houdt over geloven en in mijn bijzijn zijn goddelijke lichaam verhult in wijdvallende kleding, zou ik zelfs een genoeglijke avond met hem kunnen hebben. Ik zou dan met hem willen praten over sport.

Verslaafd aan sport
In het artikel zei Arie namelijk dat hij vaak gaat sporten. Dat hij zelfs verslááfd is aan sporten. Een microseconde ziet de Noordhollandse jongen van De Wit in mij hem dan zijn schaatsen onder binden, een ruige sliding maken op een doorweekt voetbalveld, of voor mijn part de badmintonrackets onder zijn snelbinders doen. Dan herinner ik me dat volgens sommige mensen fitness tegenwoordig ook een sport is. Voor mannen.

Fitness
Het is een achterhoedegevecht, ik weet het, maar ik strijd dapper voort. Ik zeg het maar weer een keer: fitness is géén, ik herhaal, GEEN sport. Fitness is een bezigheid. Het is ooit ontstaan uit een poging van vrouwen op leeftijd, met beenwarmers, om te laten zien dat ze écht bereid zijn alles te doen om irritant te zijn.

Competitie
Fitness is alles wat sport niet is. Sport is strijd, is teamgevoel, is winnen, is afzien. Sport is krakende botten en vuile praat in de kleedkamer. Sport is een doucheputje vol blubber en na afloop goedkope groene gel van de keeper in je haar. Bij sport streef je naar een overwinning. Er zijn tegenstrevers of er is een klok. En kun je winnen. Sport, dames, is com-pe-ti-tie. Sport is NIET in de spiegel kijken en net zo lang over je eigen buik aaien tot de zedenpolitie je komt oppakken.

Tere wangetjes
Maar nu trekt ook een gestaalde man als Arie een legging aan. Hij stapt met een hartslagmeter om zijn middel en een donzige handdoek om zijn nek op een huppelmachine en zegt hij dat hij gaat sporten. En als hij klaar is, dept hij voorzichtig zijn voorhoofd en doet hij verzorgende crème op zijn tere wangetjes. En dat is nog steeds allemaal prima. Maar zeg dan NIET in de krant dat je sportverslaafd bent, Arie! Verrader!

Of is dat godslastering?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *