Volgens hem: Ratio versus Emo

Boven mijn bed hangt in een prachtig mooi gouden lijstje een tekst. Het is mijn houvast in dit leven. Als ik het even niet meer weet, kijk ik er even naar en adem ik drie keer rustig in en uit. Daarna ga ik slapen en is alles weer goed. Wat er staat? “Er zijn meer mannen dan vrouwen in het gekkenhuis, wat bewijst wie wie gek maakt.” De uitspraak is van Gilbert Cresson, en ik heb geen idee wie dat is. Wat ik wel weet is dat hij een wijs man is.

Puntje van orde
Het zijn natuurlijk wel weer de mannen die zich gek laten maken. Wij laten ons gek maken, ja. Het is maar net wat je verwachtingen zijn. Dat is natuurlijk precies waar het mis gaat bij ons mannen. Wij overschatten onze communicatieve vaardigheden. Of nee, laat ik voor mezelf spreken. Ik heb altijd de onbedwingbare neiging aan iedereen uit te leggen hoe het allemaal werkt, zo in ons leven. Dat die uitleg slechts mijn versie is, en dat die versie niet stoelt op feiten, omdat alles nu eenmaal interpretatie is, dat wist Nietzsche al. Merkt u trouwens hoe kwistig ik met dure namen strooi? Goed hè. Egodingetje van me. Kijk mij eens slim zijn. Zo zijn wij, mannen.

Leuk en slim
Mannen willen slim zijn. Vrouwen leuk. Dus mannen gaan redeneren waar vrouwen gaan voelen. De bekende en eeuwige ergernis in alle eeuwige gesprekken tussen mannen en vrouwen. Ratio versus emo. En dus, let op, hier komt een stellingname: discussiëren is een mannendingetje. Dat moeten wij mannen ons realiseren. Er is geen discussiëren aan met een vrouw. Je kunt je betoog nog zo helder hebben, nog zo duidelijk in een rechte lijn van oorzaak naar gevolg redeneren, tot er echt echt echt geen speld meer tussen te krijgen is, een vrouw heeft dan altijd nog de mogelijkheid om te zeggen dat het voor haar ‘anders voelt’. Wat waar is, hoeft immers niet waar te voelen.

Gevoel
Over gevoel valt niet te twisten. En dat weten vrouwen. Maar mannen niet. Dus die staan zich dan weer de haren uit de kop te trekken.
Ik overweeg dan ook om als waarschuwing voor mezelf de tekst boven mijn bed te vervangen door een andere. Ook van de grote Gilbert Cresson: “Mannen willen niet zozeer gelijk hebben, ze willen gelijk krijgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *