Vrouw relatie: Work-life balance

Als er één woord anno 2010 thuishoort in de HRmanagers-bullshitbingo dan is het work-life balance. Het woord alleen al laat je uit het lood schieten. Ik ben een vrouw. Ik heb moeite om in mijn werkzame leven momenten van balans te creëren in combinatie met mijn personal life. Mijn leven is werk! Dat ligt aan mij. Heus wel. Maar ook aan ‘hen’. Want in het woord ligt precies de verwachting. Work staat voorop.

Vrijwilligerswerk

Ik had er wel iets op gevonden. Voor het zicht. Jaren geleden besloot ik dat ik mijn leven niet langer meer ging indelen in werk of hobby, of werk of vrije tijd. Alles wat ik deed was leuk, dus niet erg. En zo ging alles op een hobby lijken. Mensen wisten dat ook. Tot ver voorbij het netwerk van mijn netwerk. Leek het wel. ‘Vraag Bo maar, die vindt toch alles leuk, die doet het wel.’ Eigenlijk helemaal niet leuk, maar ja, met ‘nee zeggen’ haalde ik en plein public mijn eigen geknutselde alles-is-leuk-dus-kost-geen-moeite, theorie onderuit. “Oh, zit je daarmee? Moet het zo snel af? Hoezo geen vrijwilligers te vinden? Geef maar, doe ik even tussen dit en dat en zus en zo door. Komt goed.’ En ondertussen was het wéér ver na middernacht voor ik mijn bedje zag. Waar ook nog eens een lief lag die ook nog wel wat pleaserigs verwachtte.

Goodbye Florence Nightingale

Het kon niet anders of het werd een overspannen toestand. Letterlijk. “Je moet meer balans creëren in je leven. Niet alles hoeft te moeten, Bo. Anderen kunnen heel goed voor zichzelf zorgen.” En verdomd het was zo. En als ik eerlijk ben ging het vaak beter wanneer ik me er vooral niet mee bemoeide. Kregen zij ook weer eens de mogelijkheid gewoon zelf iets uit te zoeken of op te lossen. Dat is goed voor een mens. Zelf dingen uitzoeken. En zo heb ik dus uitgezocht, nou ja, ik kon er eigenlijk significant niet meer omheen, dat mijn omgeving, en zeker het netwerk van mijn netwerk, het prima redt zonder mijn bemoeienissen. Goodbye Florence Nightingale, hello Bo!

Plek op de kaart

Dus eigenlijk is het vrij simpel. Wie meer balans wil tussen work en life, moet zich gewoon niet overal mee willen bemoeien en al helemaal niet geloven dat je alles voor een ander moet regelen. Want wie zulk soort ‘hulp’ geeft, wil eigenlijk ontvangen. Goedkeuring bijvoorbeeld, een plekje op de kaart. Een bullshitbingo-kaart. Want zo is het wel. Geen verschil tussen werk en life willen hebben is bullshit. Voortaan keer ik het om en ga voor life-work balance. Bingo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *