Vrouwen & geld: neurotisch maar verstandig

Dat mannen en vrouwen verschillend met financiële zaken omgaan zal voor niemand een verrassing zijn. Maar dat vrouwen verstandiger met geld zijn, is voor veel mannen toch een hele teleurstelling. Alweer iets waarin vrouwen beter zijn. Het gaat alleen wel gepaard met flink wat stress. Dat dan weer wel.

Gruwel

Naar deze verschillen is veel onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat vrouwen hun uitgaven veel beter plannen dan mannen en meer letten op aanbiedingen. Zij gaan minder snel over tot een grote aankoop als dat niet binnen het budget past. Mannen zijn meer op de korte termijn gericht en komen zo eerder in de rode cijfers. Zij zijn meer geneigd tot het negeren van hun financiën en groeiende schuldenlast. De creditcard is hier een van de grote boosdoeners. Ook betalen mannen hun rekeningen minder vaak op tijd dan vrouwen. Rood staan is voor veel vrouwen een gruwel terwijl het maximale bedrag dat ze rood mogen staan door mannen vaak wordt gezien als een logisch onderdeel van hun bestedingsruimte.

Postorder

Van het cliché dat vrouwen hele winkelstraten leegkopen en nachtenlang de websites van postorderbedrijven volpompen met orders voor schoenen, jurkjes en meer schoenen blijkt dan ook weinig te kloppen. Wel zijn vrouwen eerder gevoelig voor verleidingen, maar ze houden hier wel rekening met hun budget. Opvallend is ook dat de helft van de Nederlandse vrouwen financieel afhankelijk is van haar partner.

Spaartegoed

Wat niet helemaal in dit plaatje past is dat mannen minder snel tevreden zijn met hun spaartegoed dan vrouwen. Vrouwen vinden het bedrag op de spaarrekening al snel genoeg, terwijl mannen het liefst een flink spaardeposito aanhouden voor onvoorziene uitgaven. Toch gaan mannen eerder een lening aan bij de bank. Vrouwen zijn daar huiverig voor en stappen als het echt moet liever naar familie om geld te lenen.
Mannen zijn over het algemeen niet zo bezig met geldzaken. Vrouwen echter des te meer, op het neurotische af. Als de financiën niet helemaal op orde zijn levert dat ze dan ook veel stress op. Onenigheid over geldzaken staat dan ook sinds jaar en dag in de top vijf van oorzaken voor relatieproblemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *