Vrouwen per nacht wel 90 keer wakker

Lekker slapen staat bij veel vrouwen boven aan hun verlanglijstje. Een goede nachtrust is lang niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Stress, zorgen of te veel prikkels voor het slapen gaan houden veel mensen van een ontspannen nachtrust af. Maar vrouwen zijn ook nog eens belast met een overblijfsel uit de oertijd waardoor ze slechter slapen dan mannen.

Alert
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen gemiddeld 90 keer per nacht wakker worden. Het is maar heel kort en het gebeurt daardoor onbewust. Dit ritme stamt nog uit de oertijd toen vrouwen de hoeders waren van huis, haard en kinderen. Onbewust zijn vrouwen voortdurend alert op onraad. Als een baby huilt is het ook vaak de vrouw die als eerste wakker wordt. ‘Zij slaapt erop’. Bij mannen ligt dit anders. Van oudsher moesten zij goed uitgerust zijn voor de jacht en de strijd. Zij worden daardoor minder vaak wakker.

Dimmen
Het is nu juist dit ritme dat er vaak voor zorgt dat vrouwen slechter slapen dan mannen. Juist omdat zij vaker wakker worden, ook al is dit onbewust, hebben zij meer kans dat ze door stress of overprikkeling helemaal wakker worden en niet meer in slaap komen. De kans op wakker worden verkleint wanneer je een uur voor het slapen gaan vast lekker rustig aan doet. Geen tv of pc meer maar een lekker bad- of doucheritueel. Dim de lichten vast en doe iets ontspannends bij kaarslicht.

Bron: Happinez

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *