Blog: Niet leuker, wel makkelijker

Net als veel vrouwen ben ik een alfa. Dat betekent dat ik bij het zien van cijfers accuut in een stuip schiet. Niet zo handig als zelfstandig ondernemer, ik weet het. Gelukkig hebben ze voor dit fenomeen boekhouders uitgevonden, die alles voor mij en mijn mede-angsthazen keurig in orde brengen.Toch moet je – ook wanneer je een zeer behulpzame boekhouder hebt – zelf nog een aantal dingen ‘administreren’. Bonnetjes bijhouden per kostensoort, uitdraaien maken van je bankmutaties, en elk jaar weer alle jaaroverzichten bij elkaar zoeken en inscannen….

Privé

Voor de zakelijke administratie is dit nog te doen. Maar ik heb ook nog een privé-administratie (voor wat het waard is). Het bij elkaar sprokkelen van alle jaaropgaven van woekerpolissen, verschillende bankrekeningen (want sinds het Icesave debacle spreiden we onze gelden), de WOZ-waarde en giften aan allerhande goede doelen, bezorgt me bij voorbaat al zoveel stress dat ik er groen en geel van zie.

Blauwe ziekte

Bij de Belastingdienst hebben ze ontdekt dat meer mensen met deze blauwe ziekte kampen. Dit jaar zijn ze op het lumineuze idee gekomen om de aangifte alvast voor je in te vullen. Hulde! Het wordt er allemaal niet leuker op – want betalen moet je toch – maar wel makkelijker. En dat is voor de drukbezette, cijferblinde vrouw als ik een groot gemak.

Digitale aangifte

Hoe werkt het precies? Op www.belastingdienst.nl/aangifte kun je het online aangifteprogramma downloaden en vind je invultips, uitleg bij de aangifte en veelgestelde vragen. Je hebt dan de keuze om de Belastingdienst al van te voren jouw gegevens in te laten vullen, zoals je loon, uitkering of de WOZ-waarde van je eigen woning. Wanneer je hiervoor kiest zijn er meerdere voordelen: veel minder uitzoekwerk en bovendien een kleinere kans op fouten, ook omdat het programma automatisch al de berekeningen doet. Het zou je dus zomaar geld kunnen opleveren!

Toch leuker!

Je ziet na het invullen direct hoeveel je moet betalen of terugkrijgt. Voor de echte no-no’s geeft het aangifteprogramma ook nog uitleg over de inkomsten en aftrekposten die je moet invullen. Als je vóór 1 april aangifte hebt gedaan, krijg je vóór 1 juli bericht van de Belastingdienst. Kun je net voor de zomer nog wat met je teruggave doen! Kijk en dat is niet alleen makkelijker, maar ook nog eens leuk!

Dit is een gesponsorde bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *