Harry’s Blog: Koninginnedag

In Delft is het prima toeven met Koninginnedag. Enerzijds heeft Delft iets dorperigs, klein met veel gemoedelijke horecagelegenheden. Anderzijds is er veel te doen, net als in de grote steden, van podia, bandjes, vrijmarkt tot het bekijken van interessant publiek. Over het laatste schrijf ik dit keer. Tiny was iets te laat met het inleveren van haar blog, dus ik was haar voor. Wellicht heeft zij aankomende maandag weer interessante stof tot spreken, iets waarop ik kan reageren. Ergens hoop ik het.

Historie

De Koninklijke Oranjes werden koninklijk na hun vele omzwervingen rond de wereld, hun boekaniertochten, het vergaren van land, vastgoed, pracht en praal. In die tijd, bijna 200 jaren terug, werd je rijk van onder andere rooftochten, huwelijken en uithuwelijken. De Oranjes komen uit Engeland, Duitsland, ik geloof ook uit Spanje en streken uiteindelijk definitief neer in Nederland. De tijd zat hen mee. Mijn voorouders waren smid, hard werkende mensen, en tsja, daar werd je niet Koninklijk mee.

Pracht en praal

Nu, vele jaren later, vieren wij ieder jaar op 30 april de Koninklijke verjaardag van wijlen Hare Majesteit de Koningin, Prinses Juliana. Oranje van naam en het toeval wil dat het ook een prachtige kleur is. Jong en oud, dik en dun, bruin en blank, iedereen hult zich in een oranje tenue ter ere van het Koninginnefeest. En wat keek ik vandaag, in Delft, mijn ogen uit! Wow, er kwam een motorrijder in een oranje leeuwenpak voorbij. Er liepen dames in Bavaria-jurkjes rond. En weet je, er zijn vrouwen waarbij ik wilde fantasieën krijg als zij zo’n outfit dragen. Helaas zijn er nog steeds vrouwen die niet begrijpen wanneer een kledingstuk niet voor hen is ontworpen. Er liepen vandaag gedrochten rond waarvan ik het gevoel had dat zij niet voor een spiegel hadden gestaan alvorens naar buiten te gaan. In dat geval hadden ze het hopelijk gelaten.

Vrouwen in strakke leggings

Eigenlijk wil ik het vooral over deze types hebben, de vrouwen met “minder” gevoel voor ‘goede’ smaak. Smaak is persoonlijk en ik kan het niet helpen opgescheept te zijn met een enorme dosis goede smaak. Aan de andere kant is het mijn goede smaak die ervoor zorgde dat ik me kosteloos en smakelijk heb geamuseerd. Waarom lopen te dikke dames in strakke leggings? Iedereen weet dat het er niet uitziet! Hoe kan het dat er vrouwen rondlopen op Uggs bij 30ºC!? Maar mannen gedragen zich dan weer als holbewoners. Ik was om 10:00 uur in de stad en er zaten mensen aan het bier. Zelf ben ik heus een Bourgondiër en ik weet wat lekker is, maar er zijn grenzen, toch!

Vrijmarkt

Kinderen verkopen leuke dingen voor (te) lage prijzen. Toch zie ik tot mijn verbazing dat volwassenen m/v het wagen op schofterige wijze af te pingelen bij blagen die amper gevoel voor waarde hebben. Toen een kind mij € 0,50 vroeg voor een boek (winkelwaarde: € 19,95) duidelijk van papa of mama, gaf ik zekerheidshalve een hele euro. Kind verbaasd! Ik zag een vrouw, met te strakke niet passende legging, afpingelen op een spel Triviant. Het kind vroeg € 1,- want het had geen benul van de waarde van het spel. De vrouw wilde er twee dvd’s bij, voor dezelfde prijs, waarop ik het kind spontaan €2,50 bood voor het spel, de woorden uitsprekend: “goh, dat is nog eens een koopje!”. De strakke legging keek mij met moordende blik aan, waarop ik mij realiseerde dat vrouwen zonder smaak meestal uit ‘andere’ buurten komen. Te laat! Ze hebben bovendien mannen uit idem buurten en die zijn meestal niet ver van hen vandaan. Ja hoor, ik werd op mijn schouders getikt door een kunstmatige kleurling. Dit is niet racistisch, echt! De man was van boven tot onder voorzien van ‘prachtige’ kleurplaatjes. Mijn dochtertje had het niet verbeterd.

Moraal

De ‘kleurling’ maakte mij duidelijk dat zijn ‘wijf’ eerste keus had en dat ik moest oprotten. Zelden volg ik adviezen van ‘kleurlingen’ op. Dit keer leek het mij beter. Hij was al ver voor 10:00 uur begonnen met drinken. De rest van de dag heb ik op een terras doorgebracht, genietend van de muziek en verbaasd kijkend naar de rondlopende gedrochten. Koninginnedag: mag maar geniet met mate vanaf een terras!

Even voorstellen: Harry Vonk

Mijn naam is Harry Vonk en er zijn voor mij meerdere redenen te benoemen om een blog te schrijven. Allereerst vindt iedere schrijver het leuk om gelezen te worden en ik vorm geen uitzondering op deze regel. Verder ben ik van mening dat er iedere dag enorm veel leuke dingen om ons heen gebeuren en dat de meeste mensen, man of vrouw, die niet zien. Daarom ga ik proberen met de regelmaat van de klok de aardige dingen die mij opvallen in het dagelijkse leven te beschrijven. De kranten halen al meer dan voldoende negatieve zaken aan, nietwaar! Wie wil reageren, mailt naar harry.vonk@hotmail.com

2 gedachten over “Harry’s Blog: Koninginnedag”

  1. Ik vind konninginnedag heel erg leuk!
    Het is altijd leuk versierd en het is altijd heel erg gezellig!
    Het moet wel blijven!!

  2. ik vind koningedag heel erg leuk ik vind dat dat moet blijven ik vind het een gezellig feest het lijkt me leuk om ook iets te organiseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *