Harry’s Blog: Moederdag: Vrouwending, Mannending?

Ieder jaar rond deze tijd loop ik weer met de vraag door mijn hoofd rond, wat te geven aan moeder? Eigenlijk geef ik niks om feesten die verplicht ingevoerd lijken te zijn, ingegeven door commercie. Als ik om me heen luister, merk ik niet de enige te zijn. En voor wie vieren wij het eigenlijk?

Dochtertje en Moederdag

Sinds vijfenhalf jaar heb ik een dochtertje, dus zo makkelijk kom ik er niet mee weg. Haar moeder vindt Vader- en Moederdag ook minder belangrijk, bovendien moest ze dit jaar ’s nachts werken en overdag slapen. Veel tijd om een feestje te bouwen was er niet. Maar ons dochtertje dacht daar toch echt anders over.

Megabakker zweert bij Moederdag

Toen ik deze week bij de buurtsuper stond, arriveerde juist een megabakkersbus. De bestuurder begon rolcontainers uit te laden met slagroomtaarten. Puur uit interesse vroeg ik of er een taartenactie was of zo. Hij laadde bijna de gehele bus leeg. Slagroomtaarten! Zijn antwoord was dat met Moederdag circa 25.000 slagroomtaarten meer werden uitgeleverd dan anders. Alleen bij deze bakkersfirma, dus. Mijn vraag om hoeveel taarten het ging met Vaderdag, werd lachend beantwoord met nul. Dus geven wij mannen, met Moederdag, moeders lekker een dikmakende slagroomtaart. Alsof wij ze toewensen lekker monsterlijk mollig en moddervet te worden. Fijne Moederdag. Ik had nog nooit een taart voor moeder gekocht!

Tekening maakt Moederdag

Maar goed, mijn dochtertje had bij een vriendinnetje een leuk bundeltje van kleurplaten gemaakt inclusief een nietje en een strikje. ’s Morgensvroeg hadden we voor mama een vers broodje gebakken met haar favoriete gebakken omelet met kaas… Kopje koffie erbij en vlak voordat ze weer naar bed moest, gaven wij moeder een mooi boek en een armband.

Armband

Die armband is net zoiets als de sigaar uit eigen kist. Althans, het is vergelijkbaar want mijn dochtertje had hem uitgekozen omdat ze hem erg mooi vindt. Nou komt het: bijna alle armbanden van haar moeder verdwijnen spoorloos, om bij tijd en wijle om de pols van ons dochtertje terug te keren.

Vaderdag en Moederdag

Een vriend van mij kocht ooit een kist sigaren voor zijn vader terwijl deze niet rookte. Doet hij er lekker lang mee zei mijn vriend. Weer een ander koopt altijd een grote reep chocola of een doos bonbons met de voorgedachte zo snel mogelijk zelf de chocola op te eten. Nou, bij mijn dochtertje werkt het dus ook zo. Denk verder ook eens aan al die vaders en moeders die een door “de kleine” klaargemaakt ontbijtje op bed krijgen, bestaand uit een verbrande croissant, te dik besmeerde en te dik belegde broodjes met te zoet en hartig door elkaar. Goed bedoeld en vooral leuk voor de kids zelf. Al die knutsel- en freubelspulletjes die echt niet weg mogen worden gegooid. De gekleide asbak, terwijl je niet rookt, et cetera.

Is het een mannending of….

Als ik dit op een rijtje zet, zou het mij niet verbazen dat al die extra slagroomtaarten jaarlijks worden gekocht op aandringen van de kids die zelf dol zijn op taart. Daarom vraag ik me af of Moederdag om mama draait of om de kids. Ze kopen en fabriceren van alles wat zij vooral zelf erg leuk of lekker vinden. Laten we er niet omheen draaien. Vaderdag en Moederdag hoeft van de meeste ouders niet zo. Ik stel voor om het af te schaffen en te vervangen door Kinderdag. Dat is dan één commercieel feestje minder en dan komen de cadeautjes rechtstreeks terecht bij hen die het zelf het leukst vinden om de cadeautjes te ontvangen, namelijk de kleinsten onder ons… 

Even voorstellen: Harry Vonk

Mijn naam is Harry Vonk en er zijn voor mij meerdere redenen te benoemen om een blog te schrijven. Allereerst vindt iedere schrijver het leuk om gelezen te worden en ik vorm geen uitzondering op deze regel. Verder ben ik van mening dat er iedere dag enorm veel leuke dingen om ons heen gebeuren en dat de meeste mensen, man of vrouw, die niet zien. Daarom ga ik proberen met de regelmaat van de klok de aardige dingen die mij opvallen in het dagelijkse leven te beschrijven. De kranten halen al meer dan voldoende negatieve zaken aan, nietwaar! Wie wil reageren, mailt naar harry.vonk@hotmail.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *