Harry’s Blog: What’s in a name?

Adolph, Adrian, Beatriz, Adrian, Alex, Alma, Alpha, Ana, Andres, Arlene, Arthur, Beatriz, Bertha, Bèta, Bill, Blanca, Bonnie, Boris, Bret, Calvin, Carlos, Cindy, Claudette, Colin, Cristina, Cristobal, Danielle, Danny, Delta, Dennis, Dolly, Dolores, Don, Dora, Douglas, Earl, Edouard, Elida, Emily, Enrique, Epsilon, Erika, Eugene, Fabian, Fausto, Fay, Felicia, Fernanda, Fiona, Frances, Franklin, Fred, Gamma, Gaston, Genevieve, Ger, Gert, Grace, Greg, Guillermo, Gustav, Hanna, Harley, Harvey, Henri, Hermine, Hernan, Hilary, Hilda, Ida, Ignacio, IgorIke, Irene, Irwin, Isabe, Iselle, Isodore, Ivan, Jeanne, Jimena, Joaquin, Jose, Josephine, Jova, Juan, Julia, Julio, Karina, Karl, Kate, Katia, Katrina, Kenneth, Kevin, Kyle, Larry, Laura, Lee, Lidia, Lil, Linda, Lisa, Lowell, Marco, Maria, Marie, Marty, Matthew, Max, Mindy, Nana, Nate, Nicholas, Nicole, Nora, Norbert, Norma, Odette, Odile, Olaf, Omar, Ophelia, Otis, Otto, Paloma, Patricia, Paula, Peter, Philippe, Pilar, Polo, Rachel, Ramon, Rene, Richard, Rick, Rina, Rita, Rose, Sally, Sam, Sandra, Sean, Selma, Shary, Simon, Stan, Tammy, Teddy, Teresa, Terry, Todd, Tomas, Trudy, Vance, Veronica, Vicky, Victor, Vince, Virginie, Vivian, Waldo, Walter, Wanda, Whitney, Wiley, Wilfred, Wilma, Winnie, Xavier, Xina, Yolanda, York, Zeke, Zelda en Zèta, pffffffffffffff.

Nee niet…

Dit zijn niet de namen van al mijn exen, ook niet van al mijn vriendjes en vriendinnetjes op Facebook. Je moet sowieso niet aan relatie-gerelateerde netwerksites als Hyves, Twitter en Linkedin denken. Nee, dat is het allemaal niet. Ook zijn we niet in blijde verwachting en op zoek naar een ‘doorgaans’ Engels/Amerikaanse naam voor het kind. Ja, het is in alfabetische volgorde opgesteld en nee, het zijn niet de namen die op mijn arm, rug, benen en buik zijn getatoeëerd. Tot slot ben ik niet op zoek naar een naam voor het nieuwe konijn, de pup, poes of ander snuiterig huisdier.

Grappenmaker

Dit weekend was ik in ‘s-Hertogenbosch(1) op het jazzfestival aldaar. Elk jaar wordt Den Bosch(2) omgedoopt tot Duke Town(3). Naamswijzigingen, daar hebben ze iets mee. Ik denk bijvoorbeeld aan Oeteldonck(4). Nu denk jij als snelle lezer natuurlijk ad rem dat ik een nieuwe naam voor des Hertogen zijn Bosch(5) zoek. Niks is minder waar. Tijdens het festival werd ik door een dronken lor op straat aangesproken en het was nogal een grapjas. Waarom orkanen altijd vrouwennamen hebben? Het antwoord luidde: “Vraag dat maar eens aan een getrouwde man, wha, wha, wha, burp, wha, burp!”

Eenmaal thuis

Eenmaal thuis was ik toch wel een beetje nieuwsgierig geworden. Ook ik had al eerder gehoord dat orkanen naar vrouwen werden vernoemd, en op het net kun je tegenwoordig de gekste dingen opzoeken. Vergeet hierbij niet dat er ook veel Urban Legends te vinden zijn op sites zoals Wikipedia. Ik besloot elders te zoeken, en inderdaad, in de Tweede Wereldoorlog begonnen meteorologen met het geven van een naam aan orkanen, in alfabetische volgorde kozen zij namen van vrouwen.

Is het dan waar!

Na de oorlog kwamen er lijsten die om de paar jaar herhaald werden. De namen waren altijd vrouwelijk, totdat vrouwengroepen zoals de Dolle Mina’s protesteerden. Voortaan werden ook mannennamen gebruikt, om en om. De letters Q, U, X, Y en Z doen overigens niet mee, evenals de eerste naam op mijn lijstje, vanwege, ach, dat mag duidelijk zijn nietwaar!

Drank, fles, wijsheid, man

Zo zie je maar weer dat je een dronken lor uit Duke Town niet zonder meer moet geloven. Wel heb ik nog een aardige zesde naam voor Den Bosch. Wat dacht je van Duck Town(6)? Ook wil ik nog wel een aantal alternatieven toevoegen aan het rijtje van de snoodaard.

Waarom zijn namen van orkanen altijd vrouwelijk?

Antwoord 1: Omdat vrouwen zich altijd als orkanen gedragen; lekker spetterend en ze blijven erg onduidelijk over wat er verder komt.

Antwoord 2: Het komt door het gezegde: als ze komen zijn ze nat en hevig, als ze gaan nemen ze alles mee, je huis, je auto, wha, wha, burp, wha!

Even voorstellen: Harry Vonk

Mijn naam is Harry Vonk en er zijn voor mij meerdere redenen te benoemen om een blog te schrijven. Allereerst vindt iedere schrijver het leuk om gelezen te worden en ik vorm geen uitzondering op deze regel. Verder ben ik van mening dat er iedere dag enorm veel leuke dingen om ons heen gebeuren en dat de meeste mensen, man of vrouw, die niet zien. Daarom ga ik proberen met de regelmaat van de klok de aardige dingen die mij opvallen in het dagelijkse leven te beschrijven. De kranten halen al meer dan voldoende negatieve zaken aan, nietwaar! Wie wil reageren, mailt naar harry.vonk@hotmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *