Lachen is elkaar verbaal kietelen

Een goede relatie kan niet zonder een portie humor. Als je niet om elkaar en vooral met elkaar kan lachen, dan dooft het vlammetje al snel. Denk eens na: wanneer heb jij samen met je partner echt dubbelgelegen? Als je je dat niet meer kan herinneren, is het misschien goed om weer eens wat oude herinneringen op te halen. En dan niet die van dat romantische tripje naar Bretagne, maar die ene keer dat je zo’n blunder beging, dat lachen het enige was wat je kon doen.

Blunder?
Mijn beste blunder, die mij nu al 15 jaar wordt nagedragen, is de volgende. We waren net verhuisd naar Utrecht en als provincialen uit het pittoreske Purmerend was de stad voor ons een groot doolhof. We waren aan het klussen in ons nieuwe stulpje en moesten naar de bouwmarkt om hout te halen. Van de buren hadden we gehoord dat er een Gamma zat op de Oudenoord. Opgewekt stapten we in de auto, want de Oudenoord was helemaal niet ver, en met de kaart erbij (de TomTom was toen helaas nog niet uitgevonden) moesten we dat toch binnen een kwartiertje kunnen vinden.

De weg vragen
Maar al wat we zagen, geen Oudenoord. Na een uur onsuccesvol rond te hebben gereden, wilde ik een voorbijgangster de weg vragen. Mijn vriend vond het belachelijk dat we met de kaart in de hand niet zelf de weg konden vinden, maar ik stapte uit. Ik legde de plattegrond op het dak van de auto en samen met de hulpvaardige mevrouw bestudeerden we de kaart. Na de plattegrond enige malen te hebben gedraaid en met haar vinger langs watertjes en straten te hebben geschoven, zei ze in stomme verbazing: ‘Maar dit is de kaart van Rotterdam!’

Samen lachen
Nog hebben we er lol om. Als we het erover hebben, voel ik een soort kippenvel op mijn rug opkomen, een warm gevoel van diepe verbondenheid. Humor, lachen, het is elkaar verbaal kietelen; een heerlijk onderonsje. Onderzoek heeft uitgewezen dat lachen meestal geen verband houdt met iets grappigs, maar eerder een bevestiging is van de goede sfeer en verstandhouding tussen mensen. Het is dus zeker de moeite waard om zo nu en dan een echt grappig moment terug te halen en daar eens heel hard om te bulderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *