Man vrouw gezond: adem je nog wel oke?

loesje zelfvertrouwen loesjeEen diepe, volle teug zuurstof kalmeert onze emoties, helpt ons om helderder te denken en ontspant zowel ons lichaam als onze geest. Een diepe en volledige inademing doet echter meer dan dat. Zoals in dit Engelstalige artikel uit Men’s Journal wordt beschreven, zetten we ons parasympatisch zenuwstelsel aan het werk als we langzamer ademen, op zo rond de tien in- en uitademingen per minuut. Langzamer ademhalen activeert ook onze nervus vagus (zwervende zenuw), een belangrijke sensorische zenuw van hart, longen en buikorganen. De nervus vagus helpt ons brein ook om zichzelf te regenereren.

Met ademhaling je lijf aanpassen
Een diepe, langzame en regelmatige ademhaling helpt verder bij het behouden van een verhoogde HRV- Heart Rate Variability. En dat betekent weer dat ons lichaam zich over het algemeen beter aan de externe omstandigheden kan aanpassen, en dus sneller kan herstellen van inspanning. Het werkt net zoals bij een goede lichamelijke conditie: als je snel een trap oploopt, merk je dat je hart sneller gaat slaan. Als je in goede conditie bent, zul je sneller herstellen dan wanneer dat niet het geval is. Als je hart en zenuwstelsel over het algemeen adaptiever zijn, ben je ook beter bestand tegen stress, zowel mentaal als fysiek.

Balans
Je kunt ook je HRV verhogen door het aantal positieve emoties dat je per dag doormaakt, te verhogen – we hebben het dan over gevoelens van vreugde, ontspanning en dankbaarheid. Een positieve kijk op het leven en een goede ademhaling en meditatie kunnen je daarbij helpen. Zo breng je je lichaam terug in zijn natuurlijke ritme en leef je een gebalanceerder, gelukkiger leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *