Man vrouw relatie: Schoonheid

Wat is schoonheid nu precies? De Britse filosoof Roger Scruton deed een heel boek over die vraag. Zijn eindconclusie is niet zo verrassend. Iedereen houdt er zijn eigen definitie op na. Ben jij er al uit wat voor jou het toppunt is van uiterlijke schoonheid?

Hai Marc,
Soms vraag ik me van die dingen af. Zoals waarom mensen, die hun succes danken aan hun uiterlijk, altijd beweren dat ware schoonheid van binnenuit komt. Zo’n bloedmooi meisje, ik hoor het nooit een man beweren, bedoelt dan niet dat we moeten relativeren omdat schoonheid ook niet alles is. Dan had ik geen punt. Nee, ze bedoelt dat ze zo mooi is omdat ze een prettig karakter heeft, de wereld vrede toewenst en altijd doet wat mama zegt. Met knipperende mascaraogen – dankzij het juiste borsteltje – wil ze ons wijs maken dat ze haar perzikhuidje, haar perfecte lengte en de symmetrie van haar gezicht te danken heeft aan haar karakter en haar sunny side of life. Yeh, right. Noem mij één next top model programma waarin we prettige karakters te zien krijgen.

Vrouw als rolmodel

En ken je die van onze eigen Daphne nog? Die presteerde het om als presentatrice van zo’n programma een kandidate, wiens hoofd een grotere omvang had dan haar middel, erop te wijzen dat ze toch echt moest lijnen wilde de jury iets voor haar kunnen betekenen. En daarom mag het wel wat minder. Laten we stoppen met doen alsof het menselijk lichaam het meest mooie is dat er bestaat. Waarschijnlijk is het eerder het tegenovergestelde: de mens als meest imperfecte creatie ooit. Dat we vervolgens van ellende de meest appetijtelijke exemplaren dan maar naar voren schuiven als rolmodel, is dan ook wel weer te verklaren. We blijven wat lang steken in de ontkenningsfase.

Ben jij wel eens jaloers?

Maar herken je dit, Marc? Je ontmoet iemand, en direct vorm je een waardeoordeel over zijn of haar uiterlijk. Stel, dat waardeoordeel valt niet zo gunstig uit. Kan gebeuren. Maar wanneer je vervolgens met die persoon in contact komt maakt dat uiterlijk eigenlijk niet zoveel meer uit. Wat die persoon je heeft gegeven in jullie ontmoeting gaat ver voorbij een scheve neus, zwembandjes of flaporen. Zou dat het zijn waar modellen aan refereren wanneer ze het hebben over innerlijke schoonheid? Misschien, en dit is echt een hypothese hoor Marc, is zo’n meisje eigenlijk wel jaloers. Ik bedoel, rolmodel zijn is ook niet alles. Voor je het weet ben je vervangen. En dan? Dan sta je een programma te presenteren en hoort heel Nederland hoe het staat met je karakter. Ik heb nog liever zwembandjes… Plus een mascara van het foute soort.

Bo

Hai Schoonheid!

Ja Bo, hoe voelt het nou voor jou als ik je zo aanspreek? Voel je je gevleid of juist bedreigd? Dat hangt nu juist helemaal af van hoe jij míj ziet. Kom ik een beetje gluiperig over, dan zal je je waarschijnlijk onprettig en misschien wel bedreigd voelen. Vind je mij gewoontjes, dan denk je al gauw: “Ja hoor, dat zeg je natuurlijk tegen iedereen. Wat moet je van me?” Maar vind je me wel een leuke vent, dan voel je jezelf groeien. En als je me echt heel leuk vindt, ga je er ook nog van gloeien! In één alinea kom ik tot dezelfde conclusie als die Britse filosoof.

Topmodel

Laat ik over één ding duidelijk zijn: ik kijk niet naar programma’s in de categorie Next Tob Model. En nee, dit is geen typefout, het is toch alleen maar getob in die programma’s. De deelneemsters worden juist op hun botsende karakters uitgezocht. Met voorbedachten rade. Enerzijds zijn veel kijkende vrouwen jaloers op de uiterlijke schoonheid van de deelneemsters, maar worden toch weer een beetje blij met zichzelf omdat die aanstaande topmodellen ook heel bitcherig zijn.

Sensuele lippen

Waarom kijken we eigenlijk naar zulke programma’s? Niet voor de schoonheid. Zijn de hoofdrolspeelsters rolmodellen voor de vrouw? Een man als ik zit daar niet op te wachten. Natuurlijk, het oog wil ook wat, maar een mens heeft meer zintuigen. Vroeger, toen ik jong was, heb ik wel eens in discotheek de iT zitten apegapen naar een oogverblindend mooie vrouw. Bij zijn (!) eerste woorden kreeg ik koude rillingen over mijn rug. Of tijdens een avondje uit ontmoette ik een mooie vrouw met sensuele lippen. Ik verleidde haar tot een tongzoen en proefde een asbak! Weg schoonheid. Ik heb zelfs langere tijd geflirt met een prachtige vrouw. Stralende ogen, zwoele stem, rookte niet. Toen ik na de eerste nacht naast haar wakker werd, had haar parfum van de vorige avond plaatsgemaakt voor een penetrante zweetlucht. Hoezo schoonheid? Gelukkig heb ik nog niet meegemaakt dat ik tijdens het vrijen lichaamshaar op plaatsen voel waar ik dat niet verwacht bij een vrouw.

Botox en siliconen

Ik vind de mens juist een prachtige creatie. Alleen we verkwanselen het zo. Mannen en vrouwen behandelen het lichaam soms als een afvalzak en dumpen er zoveel rotzooi en gif in dat ons lichaam er uit gaat zien als een jutezak met botten. En in het begin hebben we het niet eens in de gaten! Vooral vrouwen zijn dan gevoelig voor de rolmodellen op tv en laten zich opvullen met botox en siliconen, laten overtollige rolletjes wegsnijden, rimpels laseren, tanden bleken en nog meer van die onzin. En daarna smeren ze hun toet nog vol met allerhande make-up.

Wat blijft er nog over van onze natuurlijke schoonheid? Inderdaad Bo, dit is iets wat van binnenuit komt. Als je goed voor jezelf zorgt, op een natuurlijke manier, dan ga je deze innerlijke schoonheid ook echt uitstralen. En dan lijkt het wel magie: de felbegeerde klik die je direct met iemand hebt. Hierdoor gaan de ogen van allebei stralen, je luistert ademloos en aandachtig naar elkaar, je geniet van elkaars lichaamsgeuren, je raakt in extase als je elkaar proeft en betast. Alle zintuigen worden geprikkeld door de innerlijke schoonheid.

Uniek zijn

Ik zit dus niet te wachten op een vrouw in mijn leven die een rolmodel probeert te imiteren. Zoals je het al scherp opmerkt, wordt een rolmodel al snel weer vervangen door een ‘next top model’. Voor mij gaat het om de unieke combinatie van innerlijke en uiterlijke schoonheid. Dus kom op met die zwembandjes Bo, doe die foute niet-watervaste mascara maar op en dan gaan we lekker samen snorkelen in de Rode Zee.

Warme groet,
Marc

Marc Faber over Marc Faber
“Sinds 1965 kan ik de wereld en haar bewoners met mijn eigen zintuigen waarnemen. Als klein kind begreep ik vaak niet waarom mensen bepaalde dingen zeiden en deden. En dat intrigeert me nu nog steeds. Ik begeleid kernkrachtige transformaties van mensen (Humanalytics) en organisaties (Biznalytics).
Life is [L]ove, [I]nspiration, [F]reedom & [E]nlightenment. Enjoy LIFE!!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *