Man vs. Vrouw: Seks met je ex, do or don’t?

Hij kan maar een ding te gelijk, zij praat te veel. Hij kan niet luisteren, zij niet navigeren. Zij wil alles doorgronden, hij komt met praktisch advies. Zijn mannen en vrouwen werkelijk zo verschillend? In de wekelijkse blog Man versus Vrouw zetten we haar tegenover hem. Vandaag: Seks met je ex?

VOLGENS HAAR
Van de eerste gesprekken met mijn moeder over seks is iets blijven hangen. Dat we daarover spraken is al redelijjk bijzonder. Veel van de voorlichting kwam uit boekjes. Die legde ze dan op mijn kussen ter eigen inzage. Ik schaamde me dood over zoveel openheid. Zij over zoveel geslotenheid. Maar ergens daar tussenin vonden wij elkaar in een gesprek. ‘Vriendschap tussen mannen en vrouwen bestaat niet. Mannen willen altijd meer.’ Zo die zat. Geconditioneerd in mijn tienerbrein tot het einde der dagen. Nog voordat ik de boekjes uit had.

Vrouwending
Zo’n uitspraak is vragen om selffulfilling prophesy. Met het klimmen der jaren kwam ik inderdaad zelden mannen tegen die ‘niet méér wilden’. Wel mannen die vervolgens niet meer wilden. Zo’n man werd een ex en we leefden nog lang en gelukkig. Meestal liet het geluksgevoel wel eerst even op zich wachten. Niet na elke breuk. Een one-night-stand werd ook wel stoer ‘een ex’ genoemd, maar dat was meer voor de streepjes op de muur. Een echte liefde wordt door mij niet zomaar vergeten. Daar pruttel ik over na, slaap slecht omdat ik maar blijf dromen, val kilo’s af en ga op zoek naar mannelijk potentieel dat mij wil troosten. Een gevaarlijke fase. De vragen zijn talrijk en de behoefte aan bevestiging en erkenning is haast te sneu voor woorden. Het zal wel weer zo’n vrouwending zijn.

Vergeten liefde
Ondanks het mannelijk potentieel blijf ik nog een tijdje naar hem verlangen. Al mijn waardigheid ten spijt. Zo kan het gebeuren dat ‘het’ er nog een keer van komt. Je belt of smst nog eens, vraagt hoe het gaat en maakt een afspraak om wat vergeten spulletjes terug te geven. Niet zelden kwam het voor dat een van die spulletjes mijn liefde voor hem was. Nog één keer seks met je ex kan dan helpen. Om afscheid te nemen en te liegen dat je altijd nog vrienden kunt blijven. Ergens had mijn moeder best gelijk.

VOLGENS HEM
“Between men and women there is no friendship possible. There is passion, enmity, worship, love, but no friendship.” Aldus de beroemde Oscar Wilde. Weet je, eerlijk gezegd geloof ik hem wel. Ze zeggen niet voor niets dat vriendschap tussen een man en een vrouw eindigt zodra je het bed met elkaar hebt gedeeld. Maar hoe komt dat nu? Wat verandert er tussen twee mensen die “het” met elkaar hebben gedaan? En gaat dat altijd op?

Vriendschap
Ik heb over dit fenomeen meer vragen dan antwoorden. Eén ding weet ik wel: als je elkaar voor het eerst ontmoet en helemaal voor elkaar valt, dan heb je passie, aanbidding, liefde en later ook ruzie, precies zoals Oscar zegt. Maar als je deze gevoelens voor elkaar maar lang genoeg deelt, kan er wel degelijk echte vriendschap ontstaan. Al zal die vriendschap zich beperken tot alle dingen die je samen kunt delen. Maar samen winkelen en make-up testen? Nou nee, bedankt. Een avondje pokeren en voetbal bij je vrienden? Ga heen en vermaak jezelf, zal ze zeggen. In alle andere dingen vind je elkaar echt wel.

Eerst seks dan praten
Maar een jarenlange platonische vriendschap bekronen met een avond vol passievolle seks, voortgekomen uit een (te) diepe blik in beider drinkglazen en ogen? Op de één of andere manier voelt dat naderhand niet goed. Er verandert iets in de ongecompliceerde vriendschap dat nooit meer wordt zoals voorheen. Wat leren we hier nu van? Eerst seks en dan praten klinkt wat plat. Toch ben ik blij dat het wel zo is gegaan bij mij en mijn vrouw. We zijn nu namelijk heel goede vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *